Printer Friendly Version Aмбасадорка Ковач на предавању историчарке уметности Саћи Шимаде о пројектима рестаурације фресака у Србији (12. фебруар 2024. године) @ 14 February 2024 10:32 AM
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је, 12. фебруара, предавању историчарке уметности Саћи Шимаде о пројектима рестаурације фресака у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра „Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска (2021-2022.), као и рестаурације фресака у цркви Вазнесења Господњег у Великом Крчимиру (2022-2023.), у организацији Јапанске православне цркве у Токију.
 
Предавању су, такође, присуствовали миторполит Свете аутокефалне јапанске православне цркве Серафим и свештенство, почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама, потпредседник Друштва Јапан-Србија Осаму Хирашита, пријатељи Србије и верници.
Присутни су имали прилику да се на овај начин упознају са подршком јапанских експерата у контексту конзервације и очувања српског верског наслеђа, са богатом историјом српског средњевековног стваралаштва и духовне баштине, животом свештенства у српским манастирима, али и са изазовима када се ради о српским верским споменицима на Косову и Метохији. Приказан је краћи документарни филм којим је забележен рад на рестаурацији Капеле краља Драгутина.
 
Публика је, у делу резервисаном за питања, показала интерес да више сазна о Србији и њеном наслеђу.