| |     日本語 | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Working hours
Monday - Friday: 9:00 a.m. - 5:00 p.m.
Consular department (working with parties): 9:00 a.m. - 1:00 p.m.

Holidays

Address
4-16-12 Takanawa,
Minato-ku
108-0074 Tokyo
JAPAN

Phone: +81/ 3-3447-3571, 3447-3572 Location/Map
Fax:       +81/ 3- 3447-3573 Consular jurisdiction
E-mail:  srb.emb.japan@mfa.rs Honorary consuls

Website:   http://www.tokyo.mfa.gov.rs

Twitter: @SRBinJapan

 

 

Enlarged map (JPEG)

Current account information:

Nosilac računa: Embassy of the Republic of Serbia

Banka: Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Gotanda Branch, 1-14-10 Higashi-Gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo 141-0022, Japan

Broj računa: SWIFT: SMBC JP JT, ACC No. 8002144 EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA - TOKYO (4-16-12 Takanawa, Minato-ku, 108-0074, Tokyo, Japan. Tel +8133447-3571)

Currency: JPY

Instruction: All banking costs and commissions for the transfer are borne by the payer!


 
Објављен тендер за изградњу павиљона Р. Србије за ЕКСПО 2025 Осака-Кансаи
 
Обавештавамо да је на веб страници Владе Р. Србије (Министарство унутрашње и спољне трговине) објављен тендер за изградњу павиљона Р. Србије за ЕКСПО 2025 Осака-Кансаи.
 
За детаљнијe информације кликните на линк у наставку: https://must.gov.rs/tekst/sr/4497/expo-2025-osaka.php

Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
 
Обавештавамо да је Министарство спољних послова расписало Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе И дијаспоре, као и матичне државе И Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување И неговање српског језика И ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког И верског идентитета И унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе И Срба у региону.
 
Конкурс ће бити отворен од 1. фебруара 2024. године од 15:30 часова до 12. фебруара 2024. године до 15:30 часова. Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може да се изврши на следећим линковима https://www.mfa.rs или https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html.
Opširnije...
 
 
Додељене плакете заслужним појединцима и организацијама поводом Дана државности у Амбасади Србије (15. фебруар 2024. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је пријем поводом националног празника – Дана државности, на којем су заслужним појединцима и организацијама из Јапана додељене плакете Амбасаде Републике Србије за допринос унапређењу размене и промоцији Србије у Јапану у домену културе, науке, образовања, медицине и спорта.
 
Амб. Ковач се, у поздравном говору, осврнула на дуготрајне билатералне односе између Србије и Јапана, који су ојачани не само наставком политичког дијалога и размена, већ и просперитетним пословним окружењем и квалитетним међуљудским везама. Истакла је да темељ пријатељства остаје чврсто укорењен у дубоком осећају солидарности, који пре свега почива на блиским контактима између народа Србије и Јапана, те да они служе као живописни мост, јачају међусобно разумевање и везе у културним, научним, образовним и спортским областима. Рекла је да смо овом приликом желели да истакнемо заслуге појединаца и организација, чији неуморан рад на промоцији Србије у Јапану и продубљивању размене и сарадње неизмерно доприноси пријатељству две земље.
 
Плакете су уручене следећим добитницима:
 
- Шузу Сумију, председавајућем Јапанског комитета организације ЕУ-Јапан Фест током обележавања титуле Нови Сад- Европска престоница културе, за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;
- Организацији ЕУ-Јапан Фест за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;
- Галерији Степс за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;
- Порталу My Serbia за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;
- Историчарки уметности Саћи Шимади за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;
- Професорки Универзитета Тојо Еива Саори Маћиди за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;
- Друштву пријатељства Јапан-Србија за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;
- Граду Хофу за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;
- Институту Тесла за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;
- Новинару Јукихику Кимури за промоцију Србије у Јапану у домену медија;
- Помоћном тренеру фудбалске репрезентације Србије Кацухиту Киношију за допринос размени Србије и Јапана у области спорта;
- Проф. Канамеу Окану за допринос промоцији српског језика у Јапану;
- Болници при Институту за медицинске науке Универзитета у Токију и лекарима Томокију Тоду и Минору Танаки за допринос размени Србије и Јапана у домену медицине.
 
Сви добитници захвалили су на указаној части и нагласили да ће својим ангажманом наставити да доприносе унапређењу билатералних односа.
 
Пријему су, поред споменутих добитника, присуствовали чланови породица и пријатељи добитника плакета, као и почасни генерални конзул Републике Србије за регион Кансаи Наохиде Уејама, који је одржао здравицу.
 
 
 
 
Opširnije...
Aмбасадорка Ковач на предавању историчарке уметности Саћи Шимаде о пројектима рестаурације фресака у Србији (12. фебруар 2024. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је, 12. фебруара, предавању историчарке уметности Саћи Шимаде о пројектима рестаурације фресака у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра „Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска (2021-2022.), као и рестаурације фресака у цркви Вазнесења Господњег у Великом Крчимиру (2022-2023.), у организацији Јапанске православне цркве у Токију.
 
Предавању су, такође, присуствовали миторполит Свете аутокефалне јапанске православне цркве Серафим и свештенство, почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама, потпредседник Друштва Јапан-Србија Осаму Хирашита, пријатељи Србије и верници.
Присутни су имали прилику да се на овај начин упознају са подршком јапанских експерата у контексту конзервације и очувања српског верског наслеђа, са богатом историјом српског средњевековног стваралаштва и духовне баштине, животом свештенства у српским манастирима, али и са изазовима када се ради о српским верским споменицима на Косову и Метохији. Приказан је краћи документарни филм којим је забележен рад на рестаурацији Капеле краља Драгутина.
 
Публика је, у делу резервисаном за питања, показала интерес да више сазна о Србији и њеном наслеђу.
 
Opširnije...
Програм менторства јапанским пословним женама (9. фебруар 2024. године)
 
На молбу непрофитне организације „Јапанска женска иновативна мрежа“ да и ове године, трећи пут заредом, буде ментор полазницама програма намењеног пословним женама на високим позицијама, амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач примила је у Амбасади овогодишње учеснице - Кјоко Окутани, партнерку у Deloitte Touche Tohmatsu LLC, Ајуми Шигитани, директорку за информационе технологије у Tokyo Gas Co. и Јасуко Кавасаки, извршну директорку DAC Holdings Co.
 
У разговору су размењена мишљења о изазовима корпоративне културе, али и жена уопште, на плану родне равноправности и инклузивности у Јапану. Полазнице су говориле о својим каријерама и заинтересованости да се кроз сарадњу са амбасадорком Ковач додатно оспособе за превазилажење препрека и активну улогу у оквиру својих компанија и друштва.
 
Амбасадорка Ковач изразила је задовољство што поново има прилику да буде део програма, који подржава корпоративни развој и лидерство жена у Јапану. Укратко је полазнице упознала са приликама у Србији на овом плану и дала предлоге за будуће активности у оквиру програма.
 
Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova