| |     日本語 | english  
Naslovna
Промоција Србије на Фестивалу светске кухиње у Токију (29.-30. јун 2024. године)
 
У токијској општини Сумида, 29. и 30. јуна, одржан је Фестивал светске кухиње на којем је компанија Крем Ентртејнемт на свом штанду продавала српска јела и вина.
 
У оквиру пратећег културног програма организован је сегмент о Србији, током којег су први саветник Марија Перишић и сарадница Амбасаде Тијана Нагато окупљеним грађанима представиле различите информације о Србији, њеним туристичким атракцијама, култури и гастронимији. Приказани су и делови српске народне ношње, а грађани су имали прилику да науче основне кораке традиционалног кола. 
 
Посетиоци су у великом броју посетили штанд и дегустирали српске специјалитете.
 

Opširnije...
Наставак сарадње с Јапанском корпорацијом за oдлагање и безбедност чврстог отпада (JESCO) у области заштите животне средине (13. јун 2024. године)
 
Амбасаду су, 13. јуна, посетили Иван Ђуричковић из Министарства заштите животне средине, професор Универзитета у Осаки Такеши Накано и пројектни менаџер у Јапанској корпорацији за oдлагање и безбедност чврстог отпада (JESCO) Хироки Оки, како би нас известили о наставку сарадње српских и јапанских институција у оквиру пројеката у области заштите животне средине. 
 
Иван Ђуричковић информисао је о програму обуке, који је JICA организовала у Јапану од 3. до 13. јуна 2024. године, а у којем је учествовао заједно са још четворо наших стручњака из ХИП Петрохемије, ЈКП Панчево и са Шумарског факултета у Београду. Оценио је да је обука била драгоцена прилика за упознавање са напредним јапанским технологијама у области заштите животне средине, као и за стицање знања и искуства које може да се примени у даљем раду наших институција.  
 
Проф. Накано изразио је задовољство због континуиране сарадње са стручњацима из Србије.
 
Амбасадорка Ковач истакла је да заједнички пројекти у области животне средине спадају у најважније облике сарадње две земље. Обећала је подршку Амбасаде свим напорима у реализацији  будућих пројеката.
 

Opširnije...
Пријем у Амбасади поводом Јапанско-српског фестивала филма (JSFF) (13. јун 2024. године)
 
У Амбасади је, 13. јуна 2024. године, приређен пријем поводом Јапанско-српског фестивала филма (JSFF), који je одржан у Токију од 14. до 16. јуна. 
 
Први савeник Марија Перишић честитала је организаторима фестивала на јубиларном десетом издању и изразила задовољство што ће изабране јапанске и српске филмове ове године моћи да види већи број јапанских гледалаца. Истакла је значај овог вида сарадње у контексту продубљивања културне размене и веза две земље.
 
Пријему су присуствовали продуценти, учесници и чланови жирија, који су захвалили Амбасади на дугогодишњој сарадњи и подршци. 
 
Програмски директор фестивала Јакша Никодијевић истакао је и подршку Министарства културе Републике Србије и пренео да је пријем српских филмова у Јапану и јапанских филмова у Србији одличан, те да се нада да ће фестивал у будућности добити на још већем значају и обиму.  
 
Режисер Питер Вебер, председник жирија фестивала, изразио је задовољство што може да учествује у пројекту који повезује кинематографије две земље, које изузетно цени. Најавио је да ће на јесен ове године снимати филм у Србији. 
 
Током пријема служена су српска вина и специјалитети кухиње. 
 
 

Opširnije...
Комеморативни скуп „Сећање на проф. Мићитаку Сузукија“ (8. јун 2024. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Јапану одржан је комеморативни скуп поводом смрти професора Мићитаке Сузукија, византолога и стручњака за српско средњевековно културно наслеђе, који је за заслуге одликован Орденом српске заставе трећег степена.
 
Међу званицама су били митрополит Јапанске православне цркве Серафим и свештенство, почасни конзул Р. Србије за регион Кансаи Наохиде Уејама, председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, универзитетски професори, бивши студенти проф. Сузукија, пријатељи и поштоваоци његовог дела. 
 
Амбасадорка Александра Ковач позвала је присутне да минутом ћутања одају пошту проф. Сузукију, а након тога истакла велике заслуге које је имао за промовисање српске културе и језика у Јапану, као и за успостављање сарадње српских и јапанских универзитета. 
 
Навела је да је проф. Сузуки, према сопственом признању, осећао дубоку духовну повезаност са Србијом и њеним верским и културним наслеђем и да је као византолог и познавалац средњевековних икона и фресака, своју стручност усмерио ка очувању и неговању ове баштине. 
 
Подсетила је и на изузетне успехе у популаризацији учења српског језика на Универзитету Окајама, као и да је свој напоре ка грађењу академских и других веза наставио и након пензионисања, током ангажовања на Универзитету Тохоку Гакуин и у оквиру Друштва пријатељства Јапан-Србија.  
 
Митрополит Серафим подвукао је значај проф. Сузукија за Јапанску православну цркву и његов неуморни рад на ширењу вредности и утицаја православља, док су други говорници истицали његову стручност и представили су пројекте којима је био ангажован, укључујући рестаурацију православних верских објеката. 
 
Телеграм саучешћа упутио је и председник Парламентарне лиге пријатељства Ићиро Аисава, који је навео да је проф. Сузуки својим великим знањем и ентузијазмом допринео развоју пријатељских веза између Јапана и Србије.
 
Програм је водила историчарка уметности Саћи Шимада, која је под утицајем проф Сузукија у Србији спровела пројекте рестаурације српског средњевековног културног и верског наслеђа. 
 

Opširnije...
Посета државно-привредне делегације Јапану (4.-6. јун 2024. године)
 
Државно-привредна делегација током посете Јапану, коју је предводио министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, уз учешће министарке науке, технолошког развоја и иновација Јелене Беговић,министарке привреде Андријане Месаревић, председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, саветника председника за инвестиције Данила Цицмила, представника ресорних министарстава и привредног сектора, у периоду од 4. до 6. јуна реализовала је сусрете са јапанским министрима и заменицима министара задуженим за питања привреде, науке, вештачке интелигенције и спољних послова.
 
Током посете најбројније делегације Србије Јапану у последњих 40 година, која је уприличена непосредно после формирања нове Владе Србије, потврђен је интерес Србије да ојача политичке и економске односе, али и сарадњу у другим областима (заштита животне средине, инфраструктура, енергетика, иновације и информационо-комуникационе технологије и др) са Јапаном, са којим гаји преко 140 година дуге пријатељске односе. Заједнички је потврђено да је узлазни тренд јапанских инвестиција и билатералне сарадње оличен не само у оснивању Српско-јапанског пословног клуба у Токију, већ и учешћем Србије на Светској изложби у Осаки 2025, и разматрањем нових пројеката, даљег унапређивања уговорне основе и институционалног оквира. Јапанска страна је позвана да узме учешће на Специјализованој светској изложби у Београду 2027. године.
 
Програм посете је укључио организацију пословног форума у Јапанској пословној федерацији (Кеиданрен), догађај намењен промоцији пословања српских компанија и повезивању са потенцијалним партнерима у Јапану (B2B), пријем за чланове Српско-јапанског пословног клуба у Амбасади, и сусрете са представницима компанија инвеститора у Србији.
 
Министар Момировић је овом приликом дао интервју за угледни економски лист Никкеи.
 

Opširnije...
Посета полазника курса о Србији Универзитета Тојо Еива (28. мај 2024. године)
 
Амбасаду су, 28. маја 2024. године, посетили полазници курса о Србији у оквиру програма Центра за наставак образовања Универзитата Тојо Еива, под вођством проф. Саори Маћиде.
 
Гости су имали прилику да са првим сав. М. Перишић и сарадницом Амбасаде Т. Нагато разговарају о животу у Србији, а посебно су се интересовали за обичаје, народну ношњу, школски систем,  гастронимију, економску сарадњу и ниво јапанских инвестиција.
 
Саори Маћида захвалила је на ангажовању Амбасаде и изразила интересовање да и у будућности наставимо сарадњу на реализацији сличних пројеката.
 

Opširnije...
Промоција Србије у Јокохами (25-26. мај 2024. године)
 
И ове године, на позив телевизије Канагава и уз подршку Аменикс групе, Амбасада је учествовала на традиционалном дводневном базару (25-26. мај) под називом Kanagawa Mirai Street у Јокохами, који је привукао више хиљада посетилаца.
 
Овим поводом, на штанду Амбасаде су, у присуству представника Амбасаде и увозника српских производа, представљене различите информације о Србији, као и прехрамбени производи у продаји у Јапану (вина и готови специјалитети српске кухиње).
 
На базару је, поред Србије, штанд имала само Мађарска, док су остали излагачи биле јапанске компаније, организације и институције..
 
Током посете штанду, амбасадорка Ковач се срела са председником ТВ Канагава Јошиказом Кумагаијем, и представницима јапанских компанија које су помогле реализацију нашег учешћа.
 
У разговору са Кумагаијем је потврђена обострана спремност на наставак вишегодишње сарадње, и размотрене су могућности за њено евентуално проширење, у контексту врло активног ангажовања Амбасаде у префектури Канагава и предстојећег учешћа Србије на Светској изложби у Осаки 2025. године.
 

Opširnije...
Окупљање српске дијаспоре у Амбасади (25. мај 2024. године)
 
У циљу снажења веза са дијаспором Србије у Јапану, Амбасада је организовала неформално окупљање коме је присуствовало око 60 наших држављана и њихових породица.
 
Амбасадорка Ковач се захвалила грађанима на доласку, изразивши посебно задовољство што је међу њима велики број младих. Нагласила је снажан интерес Амбасаде да, као њихова друга кућа у Јапану, и наредних година буде место динамичне размене и сарадње са нашим држављанима.
 
Овом приликом смо грађане позвали да наставе да прате наше активности преко друштвених мрежа, и узму учешће у предстојећим културним дешавањима који организује или подржава Амбасада.
 

Opširnije...
Презентација о Србији у сарадњи са Културним центром државне ТВ НХК (24. мај 2024. године)
 
У Амбасади је одржана презентација Србије за двадесет чланова Културног центра НХК из града Маћиде у префектури Канагава.
 
Госте је, на почетку, поздравила министар саветник Ивана Голубовић-Дубока, која је подсетила на и похвалила нашу сарадњу са културним центрима у региону Канто претходних година, упутивши гостима позив да посете Србију и упознају се лично са њеним лепотама.
 
У презентацији коју је на јапанском језику одржала сарадница Тијана Нагато, гости су имали прилику да, уз пригодно послужење српских специјалитета, сазнају више о традицији и култури Србије, њеним туристичким потенцијалима.
 

Opširnije...
Презентација Србије на курсу Универзитета Тојо Еива, Токио (21. мај 2024. године)
 
Амбасада је и ове године, у сарадњи са Универзитетом Тојо Еива, реализовала презентацију о Србији на курсу о доживотном образовању за студенте и грађане, који води проф. Саори Маћида на кампусу Ропонги у Токију.
 
Сарадница Амбасаде Т. Нагато је 21. маја, на јапанском језику, групи од тринаест полазника  курса говорила о српској културној баштини и обичајима, туризму, односима са Јапаном, спорту и гастрономији.
 
 

Opširnije...
Сусрет са полазницама програма менторства НПО „J-Win“ и студентима Универзитета Аојама Гакуин (15. мај 2024. године)
 
У Амбасади је 15. маја организован нови сусрет амбасадорке Ковач са полазницама програма менторства за пословне жене НПО „J-Win“, овог пута у сарадњи са Универзитетом Аојама Гакуин.
 
Поред Кјоко Окутани из „Deloitte Touche Tohmatsu LLC“ и Ајуми Шигитани из „Tokyo Gas Co. iNet2, дискусији на тему унапређења родне равноправности у политици и привреди су се, другу годину заредом, прикључили два професора и 11 студената поменутог Универзитета, који има Споразум о сарадњи са Универзитетом у Београду.
 
У уводном обраћању, амбасадорка Ковач се захвалила на учешћу студената, имајући у виду да је размена мишљења у Амбасади организована управо са идејом подршке грађењу њихових будућих каријера и јачању улоге младих у друштву. Говорила је о циљевима програма менторства „J-Win“, као и о напретку и резултатима Србије на плану постизања родне равноправности као Одрживог циља 5.
 
У динамичној дискусији која је уследила, полазнице програма су пренеле своја искуства и изазове са којима су се суочавале током напредовања у каријери. Такође су указале на актуелне праксе, политике и случајеве из корпоративног света у одговору на потребу већег оснаживања жена у јапанском друштву. Студенти су представили су своја запажања и искуства из породичног, друштвеног и академског окружења. Интересовали су се узрочнике родне неједнакости на глобалном и националном плану, затим за актуелне прилике у српској дипломатији и друштву у контексту оснаживања жена, као и за постојећа системска решења против родне дискриминације, и у циљу подршке равнотежи између посла и породице.
 

Opširnije...
Промоција државних обележја Србије у Амбасади (13. мај 2024. године)
 
У Амбасади је 13. маја, у сарадњи са НВО „Круг химни“ (Kokka no wa), одржан промотивни догађај „Сазнајмо о Србији кроз химну”, са циљем да се јапански грађани упознају са нашом земљом кроз историјат и извођење химне „Боже правде“.
 
Госте је на почетку поздравила министар саветник И. Голубовић-Дубока која је, уз захвалност представницима НВО на иницијативи, говорила о дугим билатералним односима Србије и Јапана, и променама кроз које је химна наше земље током историје пролазила. Истакла је задовољство што догађај представља јединствену прилику да присутни посетиоци и чланови НВО упознају наша државна обележја и науче химну.
 
Сарадница у Амбасади Т. Нагато одржала је презентацију о Србији на јапанском језику, док је оснивач НВО Р. Асамија представио химну Србије коју је потом 45 гостију заједнички отпевало.
 

Opširnije...
Одржано такмичење у „софт“ одбојци у Јокохами под покровитељством Амбасаде (11. мај 2024. године)
 
Амбасадорка Ковач је са представницима Амбасаде 11. маја учествовала на пролећном турниру у „софт“ одбојци општине Асахи у Јокохами, који је по први пут одржан у специјалној сарадњи са нашом Амбасадом у Токију.
 
На отварању турнира, присутнима су се, поред амбасадорке Ковач у својству почасног госта, обратили председница општине Јукико Гондо, председник Асахи спортске асоцијације Шигеру Изава и посланик Доњег дома Парламента Наоки Фурукава, који је уједно саветник ове асоцијације.
 
Амбасадорка Ковач је у говору истакла задовољство поводом покровитељства Амбасаде турниру у новом типу одбојке на тлу Јапана. Упознала је са дугим везама наше две земље, чијем развоју је допринео и спорт, подсетивши да Србија остварује изванредне резултате, укључујући и на тлу Јапана, у спортским такмичењима, посебно у оним са лоптом.
 
На такмичењу је било присутно преко сто грађана и играча који су се такмичили у више категорија, док су амбасадорка и представници Амбасаде учествовали у ревијалном мечу против једне од екипа.
 

Opširnije...
Изабрана нова Влада Републике Србије, Марко Ђурић нови министар спољних послова (2. мај 2024. године)
 
Народна Скупштина изгласала је данас нову Владу Републике Србије, а за министра спољних послова изабран је амбасадор Марко Ђурић.
 
Чланови нове Владе Србије, на челу са премијером Милошем Вучевићем, положили су свечану заклетву у Скупштини Србије чиме је почео њихов четворогодишњи мандат, а полагању заклетве присуствовао је и председник Александар Вучић.
 
Заклетва којом су чланови Владе ступили на дужност гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".
 
Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља.
 
Нови министар спољних послова Марко Ђурић на место шефа дипломатије долази са позиције изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.
 
У периоду од 2020. до 2024, колико је трајао његов мандат амбасадора у САД, Ђурић је, уз подршку председника Републике и Владе Србије, поставио основе за нови степен билатералних односа Србије и САД, и обновио српско дипломатско присуство у САД,   укључујући инфраструктурне услове за обављање   дипломатске мисије.
 
Ђурић је постао први српски амбасадор на нерезиденцијалној основи у Суринаму, Антигви и Барбуди, Колумбији и Федерацији Св. Китса и Невиса. Обављао је дужност посматрача при Асоцијацији држава Кариба, сталног посматрача при Организацији америчких држава, и опуномоћеног представника Републике Србије при Карипској заједници и заједничком тржишту. Иницирао је оснивање   Америчко-српског пословног савета, и био члан Управног одбора Извршног савета за дипломатију у Вашингтону.
 
Током свог мандата, вишеструко је увећао број чланова српског Кокуса у Конгресу САД. Први пут у историји дипломатског присуства Србије у САД организовао је окупљање српске дијаспоре креирањем стратешке платформе „Јачање веза“, са циљем обнављања везе српског народа у расејању са матицом и његовог континуираног окупљања и ангажовања ради промоције и заступања интереса српске државе и народа у САД.
 
Ђурић је од 2012. до 2014. био најмлађи саветник председника Србије и руководио спољнополитичким тимом у Председништву. Био је шеф преговарачког тима Србије за поглавље 35 у процесу приступних преговора о придруживању Србије и ЕУ.
 
У том периоду, осмислио је и кодизајнирао Наталијину рамонду - амблем који је данас у Србији општеприхваћено обележје Дана примирја у Првом светском рату.
 
Нови шеф дипломатије у својој каријери био је шест година, од 2014. до 2020, и директор Канцеларије за Косово и Метохију.
 
Руководио је тимом који је изградио и капитално реконструисао 2.470 кућа и станова за Србе и друге грађане Србије на Косову и Метохији - интерно расељене, повратнике и социјално угрожене и који је у сарадњи са Епархијом рашко-призренском у потпуности или делимично реконструисао 45 цркава, манастира и других објеката Српске православне цркве, за шта је у име Канцеларије за КиМ од тадашњег патријарха Иринеја примио Орден краља Милутина.
 
Током његовог манадата на челу Канцеларије за КиМ иницирао је и спровео низ других пројеката од значаја за Србе на Косову и Метохији, попут повратничког насеља „Сунчана долина“, Туристичко-здравственог комплекса „Рајска Бања“ у Бањској, новог породилишта у Пасјану, више нових домова здравља, вртића, школа, споменика...
 
Остаће упамћено његово брутално хапшење и пребијање од стране тзв. косовских специјалаца пре шест година, након чега је изведен пред судију за прекршаје у Приштини. Одлучено је да буде "депортован" са Косова и Метохије, са образложењем да је против њега "интервенисано на основу налога о забрани уласка".
 
Ђурић је био и шеф Радне групе Владе Србије за унутрашњи дијалог о решавању питања КиМ, а у септембру 2020. био члан државне делегације Србије на преговорима Београда и Приштине у Вашингтону.
 
У периоду од 2012. до 2020. био је шеф преговарачког тима Србије у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини.
 
Члан је и један је од оснивача Српске напредне странке, у којој обавља функцију потпредседника. 
 
Носилац је бројних признања и награда: Ордена Његоша ИИИ степена који додељује Република Српска, Ордена Николе Тесла, као и Ордена краља Милутина.
 
По образовању је дипломирани правник, течно говори енгелски и хебрејски, а служи се француским и руским.
 
Ожењен је Андријаном Ђурић и отац је три ћерке – Јоване, Милице и Ђурђе.
 

Opširnije...
Бивши амбасадор у Јапану Ненад Глишић овогодишњи лауреат Пролећног одликовања страних држављана (29. април 2024. године)
 
Влада Јапана је 29. априла објавила да је бивши амбасадор Р. Србије у Јапану Ненад Глишић међу носиоцима овогодишњих Пролећног одликовања из 49 земаља и региона. 
            
Глишић је, као бивши српски амбасадор који је службовао у периоду од 2013. до 2020. године, награђен Орденом излазећег сунца са златном и сребрном звездом, за допринос јачању билатералних односа и промоцији пријатељства између Јапана и Србије.
 
Од свег срца честитамо нашем драгом колеги!
 

Opširnije...
Амбасадорка Р. Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала царском скупу поводом обележавања пролећа (23. април 2024. године)
 
Амбасадорка Р. Србије у Јапану Александра Ковач је присуствовала традиционалном окупљању чланова Владе, шефова страних дипломатских представништава акредитованих у Јапану, истакнутих представника друштвеног живота и пословних кругова у Токију, чији су домаћини били цар и царица Јапана.
 
Амбасадорка Р. Србије у Јапану Александра Ковач је, поред сусрета са премијером Јапана Фумиом Кишидом, разговорала са другим званицама, између осталог и са министром економије, трговине и индустрије Кеном Саитом.
 
Амабсадорка Ковач је са министром Саитом, који је члан Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија, разменила мишљење о могућностима сарадње у економској сфери, као и на реализацији пројеката у области зелене енергије.
 

Opširnije...
Амбасадорка Р. Србије у Јапану Александра Ковач посетила Музеј царских колекција у Јапану (17. април 2024. године)
 
Амбасадорка Р. Србије Александра  Ковач је посетила Музеј царских колекција „Саномару Шозокан”, поводом информације да је у његовој збирци похрањена слика српског сликара из 19. века.
 
У  разговору са извршним директором Хиројукијем Шиматанијем, амбасадорки Ковач је потврђено да се у Музеју царских колекција „Саномару Шозокан” налази оригинал портрета хавајског краља Калакауе, који је насликао Павел Петровић 1885. године, који је потом поклоњен јапанском цару Меиђију. Краљевина Србија претходно са Јапаном, 1882. године, успоставила билатералне односе.
 
Амбасадорка Ковач је имала прилике да лично види слику, која је за ову прилику специјално изложена, и о чијем настанку и аутору је рађено истраживање јапанског професора Мићитаке Сузукија и члана САНУ, проф. Миодрага Марковића.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач у посети региону Кансаи (08-09. април 2024. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач је посетила регион Кансаи, којој приликом је реализовала одвојене сусрете са представницима јапанских институција са седиштем у Осаки, као и руководствима партнерских компанија из региона које успешно послују у Србији, однедавно активних чланова Српско-јапанског пословног клуба.
 
Амбасадорка Ковач је у разговорима са почасним генералним конзулом Републике Србије у Осаки Наохиде Уејамом, шефом регионалне Канцеларије за везу МИП Јапана у Осаки амбасадором Цутому  Хименом, и генералним директором Канцеларије Министарства економије, трговине и индустрије (МЕТИ) за Кансаи Казушиге Нобутанијем потврдила наставак ангажмана на унапређење институционалне сарадње и конкретније повезивање региона са Републиком Србијом на економском, образовном и културном плану. Оценивши да актуелни и будући пројекти партнерских компанија представљају значајан сигнал узлазног тренда укупних билатералних односа, дајући позитиван пример другим јапанским компанијама за пласман, односно инвестирање у Србији, амбасадорка Ковач је указала на важност институционалне подршке и њен директнан утицај на очување стабилности и дугорочност све бројнијих јапанских инвестиција.
 
Информисала је о плановима Републике Србије за учешће на ЕXPO у Осаки 2025, изразивши очекивање да у успешност његове реализације, као резултата заједничких настојања, како домаћина, тако и свих учесника, што ће се рефлектовати и на Специјализовани ЕXPO 2027 у Београду.
 
Током посете Универзитету у Осаки, у сусрету амбасадорке Ковач са деканом Факултета страних језика, професорком Сађо Цуцуи и њеним тимом са Катедре за славистику, анализиран је позитиван ефекат дугогошњег изучавања српског језика на Универзитету у Осаки, уз обострано препознату потребу за формулисањем институционалног оквира будуће сарадње Универзитета у Осаки са Универзитетом у Београду.
 
У сусретима са председником Kansai Paint Куниши Моријем, председником и директором Toyo Tires Тадаши Шимизуом, и новоименованим председником Nidec Мицујом Кишидом, амбасадорка Ковач је поново потврдила опредељеност заједничког наступа и оснаживања ангажмана Српско-јапанског пословног клуба на даљој промоцији Србије у Јапану, у циљу привлачења потенцијалних јапанских инвеститора и даљег унапређења свеукупних економских односа.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач с делегацијом из Јокохаме (3. април 2024. године)

Амбасаду Републике Србије у Јапану посетила је делегација из Јокохаме, на челу са послаником Доњег дома Парламента Јапана Наокијем Фурукавом, у циљу договора око предстојећег такмичења у јапанском рекреативном спорту „софт“ одбојци, која се игра с лоптом мекшом од стандардне одбојкашке лопте. Како је договорено, такмичење ће бити одржано под покровитељством Амбасаде Р. Србије у Јапану.

Делегација, у којој су били и Тошио Танабе, почасни председник Аменикс групе, која је спонзор такмичења, затим Казуки Изава, председавајући Спортске асоцијације општине Асахи у граду Јокохам и  Јасуко Игараши, директорка Одељења за одбојку у оквиру Спортске асоцијације општине Асахи,  пренела је се овај догађај организује по први пут уз учешће представништва једне стране земље и изразили задовољство због продубљивања веза Јокохаме са Србијом.

Амбасадорка Ковач захвалила је делегацији на иницијативи и изразила спремност Амбасаде да подржи догађај. Истакла је да ће такмичење бити одлична прилика да се грађани Јокохаме ближе упознају са Србијом и, између осталог, њеном богатом спортском културом. Оценила је да овакве везе позитивно утичу и на јачање билатералне сарадње Србије и Јапана.

 


Opširnije...
Амбасадорка Ковач на годишњем састанку и пријему Друштва пријатељства Јапан–Србијам (29. март 2024. године)

Друштво Јапан-Србија, на челу са председником Тадашијем Нагаијем, бившим амбасадором Јапана у Србији и почасним грађанином Београда,  одржало је, 29. марта, годишњи састанак и пријем. Догађају је присуствовало руководство и велики број чланова Друштва, а почасни гост на отвореном делу састанка и пријему била је амбасадор Републике Србије у Јапану Александра Ковач.


У поздравној речи током пријема, амбасадорка Ковач je захвалила члановима Друштва на посвећености продубљивању билатералних односа између Србије и Јапана у бројним областима. Истакла је улогу Друштва у организацији научне конференције о Николи Тесли у склопу обележавања 80 година од његове смрти, због чега је Амбасада Друштву одала признање доделом посебне плакете за заслуге на Дан државности Србије. Изразила је задовољство због повећаног броја чланова Друштва и нагласила спремност Амбасаде да настави сарадњу у циљу продубљивања веза између две земље и народа.


Opširnije...
Сусрет амбасадорки и отправница послова акредитованих у Јапану са МИП Јапана Ј. Камикавом (25. март 2024. године)
 
У Токију је, 25. марта, реализован сусрет министарке спољних послова Јапана Јоко Камикаве са групом жена амбасадора и привременим отправницима послова из 19 земаља, с циљем размене виђења о питањима родне равноправности, оснаживања жена и иницијативе „Жене, мир и безбедност“ (Women, Peace, and Security - WPS).
 
Министака Камикава је овим поводом информисала о релевантним активностима Јапана, првенствено о три стуба имплементације WPS, док су амбасадорке представиле националне политике и праксе на плану оснаживања родног паритета и спровођења резолуције Савета безбедности УН о WPS.
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач упознала је присутне с позитивним ефектом и резултатима родних политика и иновативних инструмената попут родног буџетирања и законских квота на, између осталог, већу политичку партиципацију и лидерско позиционирање жена у Србији. Поздравила је залагање МИП Камикаве за јачање видљивости и што ширу имплементацију концепта WPS  у Јапану и на међународном плану. Изразила је заинтересованост да Србија, као део WPS мреже, сарађује са Јапаном на овом плану.
 
 

Opširnije...
Туристички пакет аранжман за Србију у понуди јапанске туристичке агенције „Џамбо Турс“ (8. март 2024. године)
 
Јапанска туристичка агенција "Џамбо Турс", која је члан Српско-јапанског пословног клуба, од маја ове године у својој понуди ће имати деветодневни туристички пакет аранжман за Србију.
 
Промотивни догађај за туру одржан је 8. марта 2024. године у Амбасади. Председник агенције Шоки Танимура представио је туристичке атракције у Србији, које ће бити обухваћене аранжманом. Како је најавио, туристи из Јапана биће у прилици да обиђу Београд, Нови Сад, Бајину Башту, Мокру Гору, Златибор, Нови Пазар, манастире Сопоћани и Студеницу, планину Ртањ, Сокобању, Голубац и Лепенски Вир.
 

Opširnije...
Културни форум Међународног савета за пријатељску размену у Амбасади (4. март 2024. године)
 
У Амбасади је, 4. марта 2024. године, одржан Културни форум Међународног савета за пријатељску размену (International Friendship Exchange Council - FEC) посвећен Србији.
 
FEC је непрофитна организација основана 1983. године, у чијем се саставу налази око хиљаду појединаца, организација, компанија и корпорација, која је активна на плану међународне сарадње и размене, пре свега у области политике, привреде и културе. Програм културног форума организују у амбасадама акредитованим у Јапану у циљу приближавања и бољег упознавања с културама других земаља.
 
Скупу је, поред руководтсва FEC, присуствовало око 30 чланова ове организације, укључујући представнике компанија, универзитетске професоре и уметнике. 
 
Амбaсадорка Александра Ковач се, у поздравном говору, осврнула на трајне билатералне односе између Србије и Јапана, који су ојачани не само наставком политичког дијалога и размена, већ и просперитетним пословним окружењем и квалитетним међуљудским везама. Истакла је да успешна културна, спортска и академска размена између Србије и Јапана наставља да служи као витални пут за унапређење пријатељства, сарадње и културног уважавања наших земаља и народа. Указала је и на академска партнерства и размене студената, који доприносе размени знања и иновацијама у различитим областима, пружајући образовне могућности за обе земље.
 
Сарадница Амбасаде Т. Нагато одржала је презентацију на јапанском језику о историји и култури Србије, географском положају, обичајима, особеностима језика и писма, знаменитостима и познатим личностима наше земље, као и о односима са Јапаном.
 
Гостима је током коктела послужено српско вино.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на Генералној скупштини Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија (22. фебруар 2024. године)
 
Нa темељу континуиране посвећености Амбасаде продубљивању укупних билатералних односа Републике Србије и Јапана, снажењу политичког дијалога и парламентарних веза, одржана је Генерална скупштина Парламентарне лиге пријатељства Јапан - Србија.
 
Амбасадорка Србије у Јапану Александра Ковач се, у присуству председника Лиге Ићира Аисаве и њеног извршног директора Минору Киућија, обратила посланицима, представницима МИП Јапана, Друштва Јапан - Србија, и јапанских компанија, чланицама Одбора директора недавно формираног Српско-јапанског пословног клуба, које успешно послују у Србији.
 
У прилог интензивирања билатералне парламентарне сарадње, констатовала је значајан допринос јапанских парламентараца увећањем чланства у Лиги, истакавши да би се наставком парламентарне размене у глобално изазовним околностима, поспешило јачање сарадње и продубило међусобно разумевање, као и снажење економских веза Србије и Јапана.
 
Амбасадорка Ковач је нагласила да Србија остаје посвећена путу евроинтеграција, као и да ће наставити да се чврсто залаже за очување и унапређење мира и стабилности у региону.
 
Поздрављено је формирање Српско-јапанског пословног клуба, као и евидентан прилив јапанских улагања у Србији.
 
Амбасадорка Ковач је, између осталог, представила даље кораке Србије на плану реализације нашег успешног представљања на Светској изложби (ЕХРО) 2025 у Осаки, акцентујући њен значај и повезаност са Специјализованом изложбом (ЕХРО) у Београду 2027. године.
 

Opširnije...
Додељене плакете заслужним појединцима и организацијама поводом Дана државности у Амбасади Србије (15. фебруар 2024. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је пријем поводом националног празника – Дана државности, на којем су заслужним појединцима и организацијама из Јапана додељене плакете Амбасаде Републике Србије за допринос унапређењу размене и промоцији Србије у Јапану у домену културе, науке, образовања, медицине и спорта.
 
Амб. Ковач се, у поздравном говору, осврнула на дуготрајне билатералне односе између Србије и Јапана, који су ојачани не само наставком политичког дијалога и размена, већ и просперитетним пословним окружењем и квалитетним међуљудским везама. Истакла је да темељ пријатељства остаје чврсто укорењен у дубоком осећају солидарности, који пре свега почива на блиским контактима између народа Србије и Јапана, те да они служе као живописни мост, јачају међусобно разумевање и везе у културним, научним, образовним и спортским областима. Рекла је да смо овом приликом желели да истакнемо заслуге појединаца и организација, чији неуморан рад на промоцији Србије у Јапану и продубљивању размене и сарадње неизмерно доприноси пријатељству две земље.
 
Плакете су уручене следећим добитницима:
 
- Шузу Сумију, председавајућем Јапанског комитета организације ЕУ-Јапан Фест током обележавања титуле Нови Сад- Европска престоница културе, за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;
- Организацији ЕУ-Јапан Фест за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;
- Галерији Степс за допринос размени Србије и Јапана у домену културе;
- Порталу My Serbia за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;
- Историчарки уметности Саћи Шимади за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;
- Професорки Универзитета Тојо Еива Саори Маћиди за допринос промоцији Србије у Јапану у домену културе;
- Друштву пријатељства Јапан-Србија за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;
- Граду Хофу за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;
- Институту Тесла за допринос промоцији лика и дела Николе Тесле у Јапану и обележавању 80 година од његове смрти;
- Новинару Јукихику Кимури за промоцију Србије у Јапану у домену медија;
- Помоћном тренеру фудбалске репрезентације Србије Кацухиту Киношију за допринос размени Србије и Јапана у области спорта;
- Проф. Канамеу Окану за допринос промоцији српског језика у Јапану;
- Болници при Институту за медицинске науке Универзитета у Токију и лекарима Томокију Тоду и Минору Танаки за допринос размени Србије и Јапана у домену медицине.
 
Сви добитници захвалили су на указаној части и нагласили да ће својим ангажманом наставити да доприносе унапређењу билатералних односа.
 
Пријему су, поред споменутих добитника, присуствовали чланови породица и пријатељи добитника плакета, као и почасни генерални конзул Републике Србије за регион Кансаи Наохиде Уејама, који је одржао здравицу.
 
 
 
 

Opširnije...
Aмбасадорка Ковач на предавању историчарке уметности Саћи Шимаде о пројектима рестаурације фресака у Србији (12. фебруар 2024. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је, 12. фебруара, предавању историчарке уметности Саћи Шимаде о пројектима рестаурације фресака у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра „Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска (2021-2022.), као и рестаурације фресака у цркви Вазнесења Господњег у Великом Крчимиру (2022-2023.), у организацији Јапанске православне цркве у Токију.
 
Предавању су, такође, присуствовали миторполит Свете аутокефалне јапанске православне цркве Серафим и свештенство, почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама, потпредседник Друштва Јапан-Србија Осаму Хирашита, пријатељи Србије и верници.
Присутни су имали прилику да се на овај начин упознају са подршком јапанских експерата у контексту конзервације и очувања српског верског наслеђа, са богатом историјом српског средњевековног стваралаштва и духовне баштине, животом свештенства у српским манастирима, али и са изазовима када се ради о српским верским споменицима на Косову и Метохији. Приказан је краћи документарни филм којим је забележен рад на рестаурацији Капеле краља Драгутина.
 
Публика је, у делу резервисаном за питања, показала интерес да више сазна о Србији и њеном наслеђу.
 

Opširnije...
Програм менторства јапанским пословним женама (9. фебруар 2024. године)
 
На молбу непрофитне организације „Јапанска женска иновативна мрежа“ да и ове године, трећи пут заредом, буде ментор полазницама програма намењеног пословним женама на високим позицијама, амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач примила је у Амбасади овогодишње учеснице - Кјоко Окутани, партнерку у Deloitte Touche Tohmatsu LLC, Ајуми Шигитани, директорку за информационе технологије у Tokyo Gas Co. и Јасуко Кавасаки, извршну директорку DAC Holdings Co.
 
У разговору су размењена мишљења о изазовима корпоративне културе, али и жена уопште, на плану родне равноправности и инклузивности у Јапану. Полазнице су говориле о својим каријерама и заинтересованости да се кроз сарадњу са амбасадорком Ковач додатно оспособе за превазилажење препрека и активну улогу у оквиру својих компанија и друштва.
 
Амбасадорка Ковач изразила је задовољство што поново има прилику да буде део програма, који подржава корпоративни развој и лидерство жена у Јапану. Укратко је полазнице упознала са приликама у Србији на овом плану и дала предлоге за будуће активности у оквиру програма.
 

Opširnije...
Изложба керамичких скулптура Јована Матића у Токију (2. фебруар 2024. године)
 
У токијској галерији Hayashi, 2. фебруара 2024. године, свечано је отворена самостална  изложба српског вајара Јована Матића. Изложба ће бити доступна јавности до 17. фебруара.
 
Јован Матић, рођен 1996. године у Београду, завршио је основне и мастер академске студије на Факултету примењених Уметности у Београду, одсек керамика. Излагао је на многобројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству, а 2020. године је примљен на постдипломске студије на Институту Ишокен у Јапану. 
 
У свом говору на отварању изложбе, Матић је истакао да је узбуђен због прилике да представи савремену српску уметност јапанској публици, као и да је посвећен продубљивању културне размене између две земље. Оценио је да сарадња са кустосима галерије Hayashi представља изузетну прилику за успостављање новог нивоа повезаности између уметничких сцена Србије и Јапана.
 

Opširnije...
Minato Stamp Rally у Амбасади Србије (1., 5., и 7. фебруар 2024. године)
 
Амбасаду Србије су, у оквиру традиционалне манифестације Minato Stamp Rally,  посетили грађани општине Минато.
Овај догађај се одржава почетком сваке године, у организацији туристичке агенције JTB и општине Минато, са циљем да грађани посете амбасаде које се налазе у општини и упознају се са културом и обичајима тих земаља.
Амбасаду је, у три групе, 1, 5. и 7. фебруара, посетило укупно двадесет пет грађана за које је одржана презентација на јапанском језику о обичајима, култури, гастрономији и везама са Јапаном.
Гости су се посебно интересовали за српске славске, божићне и ускршње обичаје, спорт, уметност и посебности српског језика.
 

Opširnije...
Aмбасадорка Ковач на догађају посвећеном калиграфији у Амбасади БиХ (28. јануар 2024. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач  учествовала је на догађају посвећеном традиционалном писању калиграфије на почетку године, под називом Какизоме, у Амбасади Босне и Херцеговине у Токију. Догађају су присуствовали чланица скупштине токијске општине Сетагаја Рика Катао и десетак ученика из различитих основних и средњих школа у Токију, са родитељима, који се усавршавају код учитеља Касена Ваде на челу школе калиграфије „Касен едукација”. 
 
У поздравном говору, амбасадорка Ковач нагласила је да догађај доприноси не само сарадњи Републике Србије и БиХ на билатералном плану, већ и да представља подршку духу размене наших земаља са Јапаном након девастирајућег земљотреса у префектури Ишикава, те да је значајан и као промоција калиграфије коју је Јапан номиновао за упис у регистар нематеријалног културног наслеђа.
 
У наставку су ученици, као и присутни из обе амбасаде, учествовали у демонстрацији калиграфије и исписивању традиционалних новогодишњих порука.
 
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорке Ковач са бившим генералним директором Унеска Коићиром Мацуром (12. јануар 2024. године)
 
Бивши генерални директор Унеска Коићиро Мацура био је домаћин ручка у част амбасадорке Александре Ковач.
 
Амбасадорка Ковач се овом приликом захвалила на плодној сарадњи Мацуре са Србијом током свог мандата на челу Унеска, имајући у виду да је подстицао сарадњу земаља југоисточне Европе у домену науке и културе на различитим нивоима. У контексту чињенице да су у овом периоду споменици српске верске баштине на КиМ уписани на Листу светске баштине у опасности, указала је да је Мацура и личним ангажманом допринео њиховом очувању, што није случај са бројним другим споменицима на КиМ. Истакла је врло тешке околности у којима се и данас налази светско и културно наслеђе Срба на КиМ, као и сталну опасност по њихов опстанак. 
 
Амбасадорка Ковач је упознала и са историјатом билатералних односа Јапана и Србије, који су 2022. године обележили 140 година пријатељства.
 

Opširnije...
Обавештење за наше грађане у Јапану поводом земљотреса 01. јануара 2024. године
 
Од првог удара масивног земљотреса у префектури Ишикава у 16.10, са сеизмичком снагом од 7,6 по јапанској скали, цела западна обала, односно обала Јапанског мора, била је под таласима цунамија различите јачине и висине.
Земља је у стању приправности, обратио се нацији премијер Кишида. Информације о штети и новим земљотресима мењају се из минута у минут. Потврђено је да нуклеарна централа у Кашивазакију, граду домаћину наших златних олимпијаца, није оштећена.
Молимо грађане Србије који су се затекли на подручјима погођеним земљотресом да пажљиво прате упутства надлежних и да се евакуишу.
За сада нема информација о повређеним грађанима Србије. Пратите на Иксу (бившем Твитеру) @kishida230 и @Kantei_Saigai за више информација.
 


Амбасадорка Ковач са парламентарним замеником министра спољних послова Јапана (27. децембар 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач састала се са парламентарним замеником министра спољних послова Јапана Јоићијем Фуказавом.
 
Куртоазни сусрет био је посвећен продубљивању билатералних односа Србије и Јапана кроз снажење политичког дијалога и економских веза.
 
Амбасадорка Ковач указала је на узлазни тренд у билатералним односима Србије и Јапана, уз истицање пораста јапанских улагања у Србији. У том смислу, оценила је да је недавно успостављени Српско-јапански пословни клуб важан корак ка продубљивању економских односа, уз диверсификацију инвестиција и нове облике сарадње, укључујући и у областима зелене трансформације, иновација и биоекономије. Нагласила је да ће свеукупној размени допринети и учешће Србије на Светској изложби (ЕХРО) која ће се одржати 2025. године у Осаки.
 

Opširnije...
Сарадња са градом Хофуом - посета младих истраживача Амбасади (25. децембар 2023. године)
 
Троје средњошколаца, младих истраживача из града Хофуа, међу којима је био и добитник новоуспостављене награде „Никола Тесла“ коју додељује градска управа, посетили су Амбасаду у пратњи представника Oдбора за образовање и директора Музеја науке у Хофуу, као и председника и чланова Управног одбора Друштва Јапан-Србија.
 
Амбасадорка Александра Ковач честитала је ученицима на академским достигнућима и вредним признањима, изразивши захвалност граду Хофуу на томе што је успоставио награду која носи Теслино име, као и на томе што је  део музеја науке и технике посветио управо великом научнику. Истакла је да са Хофуом гајимо посебно везе, као и да никада нећемо заборавити гостопримство током припрема наших спортиста за ОИ у Токију. Пренела је спремност за  продубљивање сарадње у различитим областима.
 
Ученици су представили награђене радове, а представници градске управе захвалили су Амбасади и Музеју Николе Тесле у Београду на подршци и дугогодишњој сарадњи.
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је презентацију о Србији, након чега су гости били у прилици да пробају српска вина и специјалитете наше кухиње.
 

Opširnije...
Оснoван Српско-јапански пословни клуб (18. децембар 2023. године)
 
У Токију је, 18. децембра 2023. године, одржан инаугурациони пријем поводом оснивања Српско-јапанског пословног клуба, који за циљеве има унапређење пословних и економских односа између Србије и Јапана путем размене информација компанија које већ послују у Србији са заинтересованим инвеститорима из Јaпана, затим јачање сарадње у индустријама обе земље и изградње добрих пословних односа у трећим земљама.
 
Функцију председника клуба, који окупља велике корпорације, мала и средња предузећа и организације, обављаће Муцуо Иваи, председавајући Одбора компаније „Џапан тобако“ (Japan Tobacco), док ће амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач бити почасни председник.
 
Амбасадорка Ковач је оснивање клуба оценила веома значајним и нагласила да је свака од компанија које су инвестирале у Србију дала велики допринос развоју билатералних економских односа, изразивши наду да ће клуб бити погодна платформа за њихово додатно унапређење. 
 
Пријему су, поред чланова клуба, присуствовали и представници јапанских инстуција (Министарства спољних послова, Јапанске агенције за међународну сарадњу,  Јапанске организације за спољну трговину и Јапанске пословне федерације),  амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура, градоначелник Фуђимија (града  побратима Шапца), чланови Управног одбора Друштва Јапан-Србија, представници медија и др.
 
 

Opširnije...
Европски дан истраживања у организацији јапанске канцеларије Еураксес (EURAXESS) (14. децембар 2023. године)
 
Јапанска канцеларија службе Еураксес (EURAXESS), под покровитељством Европске комисије, организовала је у Делегацији ЕУ у Токију годишњи догађај под називом „Европски дан истраживања“, намењен истраживачима, представницима државних институција, особљу амбасада, предузетницима и широј јавности, у циљу упознавања, умрежавања и испитивања могућности за инвестирање и истраживачки рад у европским земљама. 
 
Позив за представљање истакнутих истраживања, иновација, сарадњи са Јапаном и могућностима финансирања ове године је добила и наша Амбасада (учествовала први сав. М. Перишић), а поред Србије, презентације су одржале Литванија, Пољска, Грчка, Финска, Бугарска, Мађарска, Француска, Немачка и Исланд.
 
Присутнима смо представили повољности улагања у Србији и пружили информације о индустријским и технолошким парковима, стартап центрима и центру за чување података, као и о изградњи  Био4 кампуса, који Србију позиционира као ново биоекономско чвориште Европе. Указали смо на растући број јапанских инвестиција у Србији, као и улагање јапанских компанија у истраживање и развој у нашој земљи. 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на пријему у част Саветодавног тела Г7 за равноправност (12. децембар 2023. године)
 
У Токију је, 12. и 13. децембра 2023. године, одржан низ догађаја поводом посете Јапану Саветoдавног тела Г7 за родну равноправност (Gender Equality Аdvisory Council – GEAC).
 
Пријему одржаном у част чланица GEAC, а чији домаћин је био заменик МИП Хори, присуствовала је амб. Ковач, док је први саветник Марија Перишић, у име Амбасаде, присуствовала панел дискусији о женама, миру и безбедности на тему „Како Јапан може да допринесе промовисању учешћа жена у међународном миру и безбедности?“ у организацији МИП Јапана и Светске скупштина жена (WAW!), одржаној на Универзитету Уједињених нација.
 
 
 

Opširnije...
Семинар Јапанске агенције за међународну сарадњу о прекоморском пословању и улагању с фокусом на земље Африке и јужне Европе (05. децембар 2023. године)
 
Jапанска агенција за међународну сарадњу (ЈICA) организовала је, 5. децембра 2023. године, семинар о прекоморском пословању и улагању с фокусом на афричке и јужно-европске земље, на којем су презентације одржали представници Етиопије, Малавија, Замбије, Боцване, Гане, Нигерије и Србије, а који у Јапану бораве у оквиру пројекта ЈICA „Промоција улагања и реформе пословног окружења“, намењеног високо-позиционираним страним државним службеницима задуженим за промоцију инвестиција.  
 
Семинару, који је одржан у хибридном формату, присуствовали су бројни представници консултантских кућа, јапанских корпорација и компанија.
 
Републику Србију представљала је Ивана Стаматовић, менаџерка за инвестиције и развој пословања у Иновационом бизнис центру Златибор, која је детаљно представила компаративне предности инвестирања у Србију, истакавши стратешку локацију, мрежу трговинских споразума, повластице бесцаринског извоза и високостручну радну снагу. Дала је преглед области с највећим бројем улагања и информисала о индустријским и технолошким парковима. Посебно се осврнула на растући број јапанских инвестиција у Србији и позвала присутне да размотре могућности и повољности улагања у нашу земљу.
 
Први саветник Марија Перишић поздравила је, у име Амбасаде, учеснике семинара и истакла да је ниво јапанских инвестиција у Србији превазишао досадашњи износ развојне помоћи. Обавестила је присутне да ће током децембра бити успостављен Српско-јапански пословни клуб у Јапану, који за циљ има даље унапређење пословних и економских односа две земље.
 
Након презентације, учесници семинара имали су прилике да обиђу штанд Србије, на којем су били изложени прехрамбени производи из златиборског краја и промотивни материјали Развојне агенције Србије.
 
Ивана Стаматовић се, 6. децембра 2023. године, у Амбасади сусрела с амбасадорком Ковач, која је учешће Србије у програму и семинару ЈICA оценила веома корисним.  
 

Opširnije...
Присуство амбасадорке Ковач пријему Либерално-демократске партије за дипкор у Токију (30. новембар 2023. године)
 
На позив Међународног бироа владајуће Либерално-демократске партије, амбасадорка Ковач присуствовала је пријему 30. новембра о.г. заједно са амбасадорима и представницима дипкора из 44 земље из европског, латиноамеричког и азијског региона.
 
Амбасадорка Ковач је, поред генералног секретара Тошимицу Мотегија, разговарала са руководством Међународног бироа, на челу са директором и чланом Доњег дома Парламента Тацујом Итом, које је упознала са прошлогодишњим јубилејом билатералних односа, посетама званичника РС Јапану, нашим интересом за унапређење сарадње у различитим областима, од енергетике до дигитализације, и актуелним узлазним трендом у економским односима.
 
Амб. Ковач је, након пријема, присуствовала и представљању традиционалне луткарске позоришне уметности – бунраку, којим поводом је поздравила присутне и захвалила се на прилици да се више упозна са културном баштином Јапана.
 

Opširnije...
Предавање о односима Србије и Јапана на Универзитету Тојо Еива (24. новембар 2023. године)
 
У оквиру циклуса предавања о Србији у Центру за целоживотно учење Универзитета Тојо Еива, сарадник наше Амбасаде Масааки Томинага одржао је специјално предавање о историји пријатељских односа Србије и Јапана, који су прошле године прославили своју 140 годишњицу.
 
У 60-минутном предавању изнета су различита сазнања о односима два народа, сарадњи две земље у периоду око Првог светског рата, као и предратној, међуратној и послератној културној размени између две земље, али и преглед развоја политичког дијалога и економске размене.
 
Након предавања, пажњу и питања публике су привукли примери солидарности између грађана две земље током сукоба и природних катастрофа.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач са председником Доњег дома Парламента Јапана Фукуширом Нукагом (16. новембар 2023. године)
 
Куртоазни сусрет амбасадорке Републике Србије у Јапану Александре Ковач са новоименованим председником Доњег дома Парламента Јапана Фукушимом Нукагом, био је посвећен продубљивању билатералних односа Р. Србије и Јапана кроз снажење политичког дијалога, парламентарних веза и економске сарадње.
 
Амбасадорка Ковач је указала да укупни билатерални односи Србије и Јапана бележе евидентан узлазни тренд, чему је значајно допринела 140 година дуга историја пријатељских односа Србије и Јапана, уз посебно наглашену узајамну солидарност и  манифестовану несебичну помоћ два народа.
 
Обележавањем поменутог јубилеја многобројним активностима током 2022. године, оснажена је институционална подршка Јапана и проширена је заинтересованост приватног сектора за Србију, отварајући тиме простор за даље унапређење економских и пословних односа Србије и Јапана.
 
Амбасадорка Ковач је истакала да ће креирању квалитетног амбијента за економску размену Србије и Јапана, између осталог ће допринети учешће Србије на EXPO 2025 у Осаки, које ће потом пратити одржавање Специјализованог EXPO 2027 у Београду.
 

Opširnije...
Предавање амбасадорке Ковач на Женском универзитету Кјорицу (15. новембар 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач  одржала је, на позив Женског универзитета Кјорицу, предавање на тему билатералних односа Србије и Јапана и родне равноправности у Републици Србији. 
 
Амбасадорка Ковач говорила је о историјском развоју и културном наслеђу Србије, као и о достигнућима Србије на плану дигитализације, науке и спорта. Упознала је студенткиње с историјатом успостављања и развоја билатералних односа Србије и Јапана. Представила је законске регулативе и видљиве резултате Србије на плану родне равноправности и оснаживања политичког учешћа жена, као и у погледу повећања броја жена предузетника и ефикасности сиcтема обавезујућих квота. 
 
Након предавања, амбасадорка се сусрела с ректором ове образовне институције Кијошијем Кавакубом. Теме разговора биле су могућности за успостављање сарадње са универзитетима у Србији, академска размена, као и продубљивање сарадње на плану представљања Србије.  
 
Ректор Кавакуба захвалио је амб. Ковач на томе што је студенткињама пружила прилику да сазнају више о Србији, као и да чују ставове о актуелној теми родне равноправности. Истакао је да веома цени сарадњу с нашом Амбасадом и обавестио да ће се на јеловнику универзитетске кантине у наредна два дана наћи специјалитети српске кухиње. 
 
Женски универзитет Кјорицу основан је 1886. године у Токију, а нуди програме основних и постдипломских студија из више области, међу којима су архитектура и дизајн, међународне студије, бизнис и др.
 
 

Opširnije...
Kонцерт јапанске пијанисткиње Аисе Иђири и дуа АУН Ј у Амбасади (10. новембар 2023. године)
 
Светски позната пијанисткиња Аиса Иђири одржала је, 10. новембра, концерт у Амбасади. Специјални гости били су  чувени музичари Рјохеи и Кохеи Иноуе - дуо АУН Ј, који наступају на традиционалним јапанским инструментима.
 
На репертоару су се, поред класичних дела и јапанских традиционалних песама, нашле и композиција Исидора Бајића и химна „Боже правде“. 
 
Амбасадорка Ковач је у свом говору истакла да Амбасада има привилегију да буде домаћин уметницима раскошног талента, као и да јапанским грађанима представи српску културу и музичку традицију.
 
Након концерта приређен је пријем током којег су гости били у прилици да дегустирају српска вина и специјалитете наше кухиње.
 
Здравицу је одржао Мицухиро Хошино, градоначелник Фуђимија, града побратима Шапца, који је говорио о снажним везама два града, чији је јубилеј односа прослављен током прошле године, као и пријатељству две земље и народа.
 
Међу званицама су били и потпредседник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тошио Цунозаки, председница Асоцијације за музичку размену Јапан-Србија Ецуко Цунозаки, представници медија, бројни уметници и други пријатељи Амбасаде. 
 

Opširnije...
Српски штанд на фестивалу токијске општине Минато (4.-5. новембар 2023. године)
 
Општина Минато, на чијој територији се налази Амбасада Републике Србије, организовала је, 4. и 5. новембра 2023. године, фестивал на отвореном на којем је био заступљен и српски штанд.
 
Уз подршку Амбасаде, компанија Монд Делишес/Макото Инвестментс излагала је и продавала српско вино, ајвар и готова српска јела компаније Мацубара Фудс.
 
Чланови фолклорног ансамбла Силанган са Токијског универзитета за стране студије извели су, у посебном делу програма, сплет српских народних игара из Шумадије.
 
Током специјалног квиза, у којем су учествовали посетиоци фестивала, сарадница Амбасаде Тијана Нагато представила је најпознатије специјалитете српске кухиње и туристичке атракције наше земље. 
 
Први саветник Марија Перишић и сарадници Амбасаде, Тијана Нагато и Масааки Томинага, разговарали су с бројним посетиоцима и пружали информације о Србији.
 

Opširnije...
Организован догађај посвећен Србији на универзитету Тојо Еива (3.-4. новембар 2023. године)
 
Током фестивала на универзитету Тојо Еива, одржаног 3. и 4. новембра 2023. године, проф. Саори Маћида и група студенткиња овог универзитета организовале су догађај посвећен Србији.
 
Поред великог броја постера, памфлета, предмета народне радиности, књига о Србији и дресова нашег олимпијског тима, који су били изложени на фестивалу, студенткиње су припремале и продавале специјалитете српске кухиње (мућкалицу и ћевапе) у просторији коју су назвале „Српски ресторан“. Госте су дочекивале у српској народној ношњи, а велики број посетилаца имао је прилику да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато и представнице компаније Монд Делишес/Макото Инвестментс Такако Шмит добију информације о гастрономији и винима Србије. Посетиоце је, у име Амбасаде, поздравила први саветник Марија Перишић.
 

Opširnije...
Посета префектури Акита (30.-31. октобар 2023. године)
 
Амбaсадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач боравила је, на позив Међународног универзитета у Акити, 30. и 31. октобра 2023. године, у посети префектури Акита и овом универзитету, где је одржала предавање на тему билатералних односа Србије и Јапана и родне равноправности у Републици Србији.
 
У оквиру посете, амбасадорка Ковач састала се с гувернером префектуре Акита Норихисом Сатакеом, с којим је разговарала о билатералним односима, развоју економске сарадње и иницијативама на том плану.
 
Током предавања на Међународном универзитету у Акити, који се убраја у 15 најбољих високошколских установа у Јапану, амбасадорка Ковач говорила је о историјском развоју и културном наслеђу Србије, као и о везама са Јапаном и историјату успостављања и развоја билатералних односа. Представила је законске регулативе и видљиве резултате Србије на плану родне равноправности и оснаживања политичког учешћа жена, као и у погледу повећања броја жена предузетника и ефикасности сиcтема обавезујућих квота.
 
У делу предвиђеном за питања и одговоре, студенти су се интересовали за наше виђење положаја жена у Јапану, као и о изазовима у постизању бољих стандарда и мењања културних образаца.
 
Након предавања, амбасадорка Ковач сусрела се с председником ове образовне институције Монтеом Касимом, с којим је размотрила могућности за успостављање сарадње са универзитетима у Србији, што би, како је оцењено, била изузетна прилика за јачање академских, али и веза у другим областима билатералне сарадње.  
 

Opširnije...
Српски штанд на фестивалу у округу Таканава општине Минато (29. октобар 2023. године)
 
У округу Таканава у општини Минато, 29. октобра 2023. године, одржан је Таканава фестивал у оквиру којег је био постављен и српски штанд.
 
Уз подршку Амбасаде, на штанду је компанија Монд Делишес/Макото Инвестментс продавала српско вино, ајвар и готове прехрамбене производе компаније Мацубара Фудс. Фестивал је био изузетно посећен, сви наши производи су били распродати, а штанд је обишао и одборник Општине Минато Саики Јохеи.
 
Посетиоци су били у прилици да, у оквиру изложбе „Ручавање широм света“, виде две фотографије српских трпеза.
 
Испред Амбасаде фестивал је обишао аташе М. Грујић.
 
 

Opširnije...
Пријављивање за гласање у иностранству до 25. новембра
 
Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаних за 17. децембар 2023.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: 
 
1. НОВЕМБРА 2023. МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ
 
На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 и 16/22),
 
Министарство државне управе и локалне самоуправе
 
ОБАВЕШТАВА
 
БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име  и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.
 
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.
 
Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
 
У Београду, 1. новембар 2023. године
 
  
Упис у бирачки списак можете преузети овде.
 
Формулар за пријаву за гласање у иностранству можете преузети oвде.
 
Захтеве и копију пасоша можете донети лично у Амбасаду или их послати путем поште, факса или на е-mail адресу: srb.emb.japan@mfa.rs. Рок за пријаву је 25. новембар 2023. године у поноћ.


Догађај „Уметност и вино“ у Амбасади (19. октобар 2023. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, 19. октобра 2023. године, у сарадњи са увозником Монд Делишес - Макото Инвестментс, вече посвећено уметности и вину из Србије.
 
Овом приликом представљена су дела наших уметника Милана Туцовића, Маријане Анђелић, Саше Марјановића и Драгана Бабовића, као и фотографије Акико Коге, јапанске уметнице чија су дела инспирисана Србијом. Током вечери су служена српска вина која Монд Делишес увози у Јапан. 
 
Амбасадорка Александра Ковач је, поздрављајући присутне, изразила задовољство што јапанској публици можемо да представимо јединствен спој квалитетних српских вина и сјајних дела српских уметника, рекавши да вино и уметност потичу из веома живописних и блиско повезаних светова, које одликују естетика и креативност.
 
Сарадница Амбасаде Т. Нагато одржала је кратку презентацију о Србији.
 
Званице, међу којима су били галеристи, уметници, представници Друштва пријатељства Јапан-Србија, чланови Удружења за међународну размену Фуђимија, града побратима Шапца, представници компанија из услужног сектора и др,  имале су прилику да од увозника добије детаљне податке о винским регијама, сортама грожђа и винима која су дегустирали током вечери, а од кустоса детаље о уметницима и њиховим радовима. Гостима су, такође, служени српски специјалитети.
 

Opširnije...
Обраћање амбасадорке Ковач на пријему МИП Јапана за полазнике програма Јапанске фондације (19. октобар 2023. године)
 
На позив Министарства иностраних послова Јапана, амбасадорка Ковач се као специјални гост обратила полазницима програма учења јапанског језика за стране дипломате и државне службенике Јапанске фондације за 2023/24.
 
Амбасадорка је, подсећајући на своје прошлогодишње учешће у комеморативним догађајима поводом јубилеја Јапанске фондације и Института у Кансаију, говорила о значају програма и његовом доприносу у унапређењу улоге Јапана у међународној заједници и развоју односа са другим земљама. 
                
Полазнике и амбасадоре земаља учесница програма из Африке, Латинске Америке, Азије, Пацифика и Европе, поздравили су и Масаки Канаи, помоћник министра и генерални директор за културу у својству домаћина скупа, Масајуки Сузуки, потпредседник Јапанске фондације, и Раза Башир Тарар, амбасадор Пакистана.
 

Opširnije...
Учешће амбасадорке Ковач на свечаности поводом покретања програма међународне размене у јапанској префектури Јаманаши (19. октобар 2023. године)

На позив Министарства иностраних послова Јапана и префектуре Јаманаши, амбасадорка Ковач је, заједно са представницима Парламента Јапана, скупштине префектуре и власти на локалном нивоу, дипкора, локалних компанија, угледних личности, медија, школа и програма академске размене, учествовала на свечаном отварању програма међународне размене и пријатељства под називом „World Forest Yamanashi“ у префектури Јаманаши, који је, такође, намењен испуњењу Циљева одрживог развоја 2030.            

Амбасадорка Ковач је овим поводом, заједно са свим учесницима, комеморативно засадила младицу дрвета, које ће представљати симбол пријатељства префектуре Јаманаши са Републиком Србијом. Учешће је била прилика и за сусрет са организаторима догађаја и упознавање са локалним пословним и зеленим пројектима, попут јединственог система P2G за повећање коришћења зеленог хидрогена.
 
 

Opširnije...
Посета чланова џудо репрезентације Србије Амбасади (18. октобар 2023. године)
 
Амбасаду су, 18. октобра 20223. године, посетили чланови џудо репрезентације Србије, који у Јапану бораве у склопу припрема за Европскоо првенство у џудоу, које ће у новембру бити одржано у Француској.
 
Амбасадорка Александра Ковач пожелела је добродошлицу нашим спортистима и пуно успеха на предстојећем такмичењу. Истакла је да ова врста спортске размене доприноси јачању билатералних веза, те да се у Јапану цени чињеница да су традиционалне јапанске борилачке вештине популарне у Србији.
 
Први тренер репрезентације Владимир Јовичић захвалио је на пријему и подршци и пренео да су припреме у Јапану прошле одлично, те да су најбољи услови за тренинг управо на универзитетима у Јапану који имају дугачку традицију у овом спорту. Представио је чланове тима и стручног штаба, међу којима је однедавно и јапански тренер Ћихара Шинтару.
 

Opširnije...
Конференција о Николи Тесли у Токију (14. октобар 2023. године)
 
Институт Никола Тесла, јапанска невладина организација која се бави проучавањем Теслиног дела, организовао је у Токију, уз подршку Амбасаде Републике Србије, научну конференцију о овом великом српском научнику, поводом 80. годишњице од његове смрти.
 
Амбасадорка Александра Ковач дотакла се у свом обраћању доприноса Николе Тесле развоју савремене цивилизације, као и његовог поноса на српско порекло. Истакла је да се Теслина архива, коју је Унеско прогласио сећањем света, чува у Музеју Николе Тесле у Београду. Изразила је захвалност Институту Никола Тесла на дугогодишњем преданом раду у промоцији Теслиног лика и дела у Јапану, као и другим институцијама и организацијама које су подржале организацију овако значајног догађаја.
 
У оквиру веома садржајног програма скупа, присутнима  се обратио и бивши амбасадор Јапана у Србији и председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, док је Акира Ћиба, професор на Токијском институту за технологију, који је 2020. године добио награду Никола Тесла од међународног Института инжењера електротехнике и електронике за своја истраживања у вези са безлежајним мотором, одржао главно предавање у којем је објаснио разлике између једносмерне и наизменичне струје и представио бројне примере тога како се Теслини изуми још увек користе у савременом друштву.
 
Ученица средње школе из префектуре Канагава кадена Момока представила је свој проналазак у чијој изради је користила мали Теслин трансформатор.
 
Масаки Шиндо из Института Никола Тесла говорио је о филмовима произведеним у бившој Југославији и Сједињеним Америчким Државама и упознао публику са популаризацијом Тесле широм света, док је члан руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија Осаму Хирашита говорио о томе како је, уз подршку Амбасаде Р. Србије, организовао израду једине бисте Николе Тесле у Јапану, која је годинама била изложена у музеју Tокијске електроенергетске компаније, а након затварања музеја пренета у Амбасаду.
 
У другом делу конференције одржан је панел о Теслином животном и професионалном развоју на којем су учествовали почасни професор Института за технологију у Каназави Јуђи Окита, бивши професор Универзитета Отани Јошиказу Икеда, бивши директор Друштва историје науке у Јапану Јасу Фурукава и професор на Универзитету у Осаки Макото Кикући, који је претходно емитовао кратак филм о Теслином трансформатору и извео демонстрацију стварања звука уз помоћ инструмента теремин.
 
Конференцији, коју је било могуће пратити и онлајн, присуствовао је велики број грађана, истраживача, професора, предавача и студената.
 

Opširnije...
Донете одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матице и дијаспоре (12. oктобар 2023. године)

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије донело одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, a који за циљ имају употребу, учење, чување и неговање српског културног, етбичког и верског идентитета у области образовања.

 
Одлуке о суфинансирању пројеката можете погледати на следећим линку:

Opširnije...
Добротворни догађај у организацији фондације „Квалитет живота“ за реализацију програма међународне медицинске размене (12. октобар 2023. године)
 
У Токију је, 12. октобра 2023. године, одржан добротворни догађај у организацији фондације „Квалитет живота“, на којем су прикупљана средства за реализацију програма медицинске размене, односно омогућавање усавршавања медицинских научника из света у неким од најугледнијих медицинских установа у Јапану.
 
Председница Фондације Хироко Сузуки најавила је током скупа да ће позив за учешће у програму следеће године добити стручњак из Републике Србије.
 
Амбасадорка Александра Ковач је, обраћајући се учесницима, пренела захвалност Фондацији на неуморним напорима у промовисању и реализацији медицинске размене између Јапана и света. Изразила је наду да ће медицински стручњак из Србије бити у могућности да дође у Јапан и искористи напредне технологије и велико искуство својих јапанских колега. Оценила је да би то била још једна прилика за продубљивање билатералне размене и односа две земље.
 

Opširnije...
Догађај посвећен српској храни и вину у организацији Центра међународних уметника (7. октобар 2023. године)
 
Центар међународних уметника организовао је, уз подршку Амбасаде, догађај посвећен српској храни и пићу, одржан је у галерији Дизајн Фест, у центру Токија.
 
Око 40 јапанских грађана имало је прилику да проба специјалитете инспирисане гастрономијом наше земље, као и неколико вина која су доступна на јапанском тржишту.
 
Презентацију о Србији на јапснком језику одржала је сарадница Амбасаде Т. Нагато, а вина је присутнима представила Т. Шмит из компаније Макото.  
 
У истој галерији се, у трајању од 7 дана, одржава изложба радова српских уметника Маријане Анђелић, Драгана Бабовића и Саше Марјановића, као и фотографија Акико Коге насталих у Србији.
 

Opširnije...
Учешће амбасадорке Ковач на 5. конференцији гувернерки и градоначелница у Јапану “Vision-Network” (7. октобар 2023. године)
 
У оквиру 5 конференције гувернерки и градоначелница у Јапану “Vision-Network” реализованој 8. октобра у Токију, амб. Ковач je учествовала као водећи панелиста на тему „Ка остваривању друштва које поштује родну равноправност и различитости“. Том приликом је, на молбу организатора, представила позитивне праксе и законске иницијативе које je Србија реализовала последњих година на плану промовисања политичке партиципације жена, као и елиминације дискриминације према родним и сексуалним мањинама у друштву.
 
На скупу су, такође, иступале гувернерке префектура Токија Ј. Коике и Јамагите М. Јошимура, председник Јапанске привредне и индустријске коморе К. Кобајаши, јапанске представнице других локалних самоуправа, предузетнице, експерткиње и амбасадорке Јордана, Аустрије, Бугарске, Уганде, Малија, Кеније и Финске акредитоване у Јапану.
 
Као пратећи догађај je организована специјализована продавница Marunouchi Marche на Токијској централној станици, са циљем да атрактивне производе и популарне специјалитете градова којима управљају градоначелнице, односно из држава амбасадорки учесница конференције представи за продају, међу којима су били и производи из Србије.
 

Opširnije...
Посета мушке одбојкашке репрезентације Србије Амбасади (29. септембар 2023. године)
 
Амбасаду Републике Србије у Токију посетили су, 29. септембра 2023. године, играчи и чланови стручног штаба мушке одбојкашке репрезентације Србије, која у Токију борави поводом учешћа на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Паризу 2024. године. 
 
Амбасадорка Александра Ковач пожелела је добродошлицу нашим спортистима, као и најбољи могући резултат у квалификацијама, истакавши колико су успеси наших спортиста допринели видљивости и популарности Србије у Јапану.  
 
Менаџер тима Игор Јагличић захвалио је на пријему и подршци и поклонио Амбасади тимску мајицу с потписима свих играча и тренера, док је капитен Урош Ковачевић уручио свој дрес.
 

Opširnije...
Церемонија уручења почасног доктората Универзитета у Београду Јохеију Сасакави (29. септембар 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је, 29. септембра 2023. године, свечаност поводом доделе  почасног доктората Универзитета у Београду председнику Нипон Фондације Јохеију Сасакави.
 
Признање је Сасакави уручио ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић. 
 
Амбасадорка Александра Ковач изразила је, у поздравној речи, велику захвалност због улоге Нипон Фондације и Јохеија Сасакаве лично у унапређењу академске и културне размене између Србије и Јапана, због чега је 2013. године одликован Златном медаљом за заслуге Републике Србије.
 
Ректор Ђокић je истакао да Сенат Универзитета у Београду Сасакави додељује почасни докторат за изузетан допринос и дугогодишњу подршку и помоћ коју кроз стипендирање младих лидера дуги низ година континуирано пружа најбољим студентима докторских студија Универзитета у Београду у области друштвено-хуманистичких наука.
 
Ј. Сасакава захвалио је Универзитету у Београду на указаној части. Истакао је да му је задовољство да учествује у развоју билатералне сарадње и да жели да настави да ради на приближавању народа и култура.
 
 

Opširnije...
Посета министарке рударства и енергетике Републике Србије Дубравке Ђедовић Хандановић Јапану (18.-22. септембар 2023. године)
 
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић боравила је, од 18. до 22. септембра 2023. године, у радној посети Јапану, током које се срела са јапанским званичницима и руководством појединих компанија.
 
Са министром економије, трговине и индустрије Јапана, Јасутоши Нишимуром, министарка је разговарала о даљој билатералној сарадњи две земље, посебно о процесу енергетске транзиције и сарадњи у области енергетике и разменила ставове о енергетској политици и значају диверсификације извора енергије и декарбонизације. Министарка Ђедовић Хандановић изразила је жељу за даљим јачањем сарадње са јапанском владом и компанијама у циљу проширења технологија чисте енергије, укључујући хидроелектране.
 
Са вишим извршним потпредседником Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Ђунићијем Јамадом разговарано је о продубљивању сарадње са овом институцијом и новим пројектима у области енергетике, пре свега подршци за изградњу реверзибилне хидроелектране Бистрица.
 
На састанку са јапанском пословном федерацијом Кеиндарен, Ђедовић Хандановић је представнике водећих јапанских компанија упознала са пословним амбијентом у Србији и потенцијалима за инвестирање у енергетски сектор.
 
Министарка је током сусрета са Ићиром Аисавом, председником Парламентарне лиге пријатељства Србија-Јапан истакла добрe и пријатељскe односe две земље, који трају 141 годину, и који се последњих година додатно унапређују.
 

Opširnije...
Пријем поводом предстојеће посете Србији чланова Друштва Јапан–Србија (15. септембар 2023. године)
 
Амбасаду су, 15. септембра 2023. године, посетили председник Друштва Јапан-Србија Т. Нагаи, генерални секретар К. Камеда и чланови Друштва који ће од 27. до 30. септембра боравити у туристичкој посети Србији.
 
У туру ће бити укључено 17 чланова Друштва, који ће, поред Београда и Новог Сада, посетити и манастире на Фрушкој Гори. На скупу je истакнуто да се путовање реализује у склопу активности Друштва с циљем промоције Србије, посебно што ће овог пута међу путницима бити велики број оних који први пут посећују нашу земљу.
 
Генерални секретар Камеда представио планове за предстојеће путовањe и захвалио Амбасади на логистичкој подршци.
 
Амбасадор Ковач је одржала здравицу и пожелела учесницима пријатан боравак у Србији.
 
Гости су имали прилику да пробају ракију, српско вино и послужење. 
 
 

Opširnije...
Концерт дуета Џомба-Круц у Амбасади (30. август 2023. године)
 
У Амбасади је, 30. септембра 2023. године, одржан концерт српског саксофонисте Марка Џомбе и пијанисткиње Силвије Кимико Круц, који бораве у посети Јапану.
Уметници су свирали класичне композиције Шумана, Шулхофа и Милхода, као и за ову прилику посебно компонован комад Ђорђа Марковића, професора на Академији уметности у Новом Саду.
Међу гостима су били представници руководства и чланови Друштва пријатељства Јапан-Србија, музичари, представници академске заједнице и други пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Учешће амбасадорке Ковач на 28. међународној конференцији за жене у бизнису (27. август 2023. године)
 
Амбасадор Републике Србије у Јапану Александра Ковач учествовала је, 27. августа 2023. године, на Међународној конференцији за жене у бизнису, која се 28. пут одржава у Јапану.
 
На почетку Конференције емитованe су видео поруке премијера Јапана Фумија Кишиде и министра задуженог за оснаживање жена Масанобуа Огуре.
 
Амбасадорка Ковач је на панелу „Управљање различитостима: изазови у 2023. години“, на којем је говорила заједно са амбасадоркама Мексика и Јордана, представила законске регулативе и видљиве резултате Србије на плану родне равноправности и оснаживања политичког учешћа жена, као и у погледу повећања броја жена предузетника и позитивног тренда у заступљености жена у привредним субјектима у последњих неколико година.
 
На преостала три панела учествовали су представници корпоративног сектора и новинари, који су говорили о изазовима у постизању бољих стандарда и поштовању препорука Владе Јапана, као и важности и бенефитима различитости, равноправности и инклузије за пословање компанија.
 
Конференцији је присуствовали представници владиног, невладиног и корпоративног сектора и дипкора, као и бројни ученици средњих школа, студенти факултета и  професори, док су дискусију онлајн путем пратили учесници из 107 земаља.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач граду Хаконеу (21. август 2023. године)

На позив јапанске стране, амбасадорка Републике Србије Александра Ковач је, 21. августа, посетила град Хаконе у префектури Канагава, у циљу даље промоције Србије у унутрашњости Јапана, учвршћивања контаката са локалним представницима и испитивања могућности за сарадњу.

Током куртоазног сусрета са градоначелником Хиројукијем Кацуматом,  амбасадорка Ковач упознала је саговорника са обележавањем 140 година билатералних односа током 2022. године, унапређењем политичког дијалога две земље и узлазним трендом у економској сарадњи. Информисала је о активностима Амбасаде на плану подршке јачању јапанских инвестиција у Србији и расту трговинске сарадње. Истакла је да смо заинтересовани да оснажимо везе са градовима широм Јапана, те да у префектури Канагава негујемо традиционално добре односе.
 
Амбасадорка Ковач имала је прилику да посети поједине локалне компаније и објекте у области прехрамбене индустрије и хотелијерства, са којима је размотрила могућност заједничке сарадње. Реализовала је сусрет и са Шуђијем Озавом, старешином Хаконе шинтоистичког храма из 8. века, иначе значајног културног добра Јапана, који је том приликом исказао захвалност Србији на значајној помоћи јапанском народу после земљотреса 2011. године и показао велико занимање за историјат односа пријатељства две земље. 
 
 
 
 
 

Opširnije...
Отправница послова Голубовић-Дубока на 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими (6. август 2023. године)
 
Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Јапану Ивана Голубовић-Дубока присуствовала је 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими, где је одала пошту жртвама америчког атомског бомбардовања 6. августа 1945. године.
 
Отправница послова је одала пошту жртвама које су страдале у заслепљујућем бљеску нуклеарног уништења, присуствовала потресном сведочењу хибакуше Теруко Јахате, а у вечерњим часовима је према обичају града Хирошиме, исписала симболичну поруку мира на лампиону који је заједно са неколико хиљада других плутао по реци Мотојасу поред Куполе атомске бомбе - „Сећати се прошлости значи посветити се будућности“.
 
Уз премијера Јапана Фумија Кишиде и друге високе званичнике Владе Јапана, овогодишњој комеморативној церемонији је присуствовало око 50.000 учесника, међу којима су били преживели, чланови породица жртава, као и представници 111 држава и региона, ЕУ, УН и других МО, што је чини најпосећенијом у историји њеног одржавања.
 

Opširnije...
Предавање о Србији на Meиђи универзитету (20. јул 2023. године)
 
На позив професора Коићија Тојокаве са Факултета за друштвене науке Универзитета Меиђи, катедра Историја западне цивилизације, сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је презентацију на јапанском језику на тему историје и културе Србије.
 
Уз кратки уводни део о Србији, дат је преглед најважнијих историјских дешавања, приказано културно наслеђе Србије, обичаји и традиција. Последњи део презентације односио се на историјске везе Србије и Јапана.
 
Предавању је присуствовало двадесет студената друге године студија историје западне цивилизације, који су постављали питања о верским обичајима, пре свега слави, туристичким локалитетима, језику и везама са земљама у окружењу.
 
Студенти су имали прилику да погледају и промотивне видео записе о Србији.
 
 

Opširnije...
Учешће тима из Републике Србије на 53. међународнoj олимијади из физике - IPhO2023 (17. јул 2023. године)
 
Јапан је био домаћин најпрестижнијег међународног такмичења из физике за ученике средњих школа - 53. међународне олимпијаде из физике (IPhO2023), која је одржана у Националном олимпијском омладинском центру у Токију, у периоду од 10. до 17. јула 2023. године, са директним учешћем такмичара, након три године.
 
Национални тим Републике Србије је овенач са 5 бронзаних медаља.
 
Такмичари, Хип Вук из Математичке гимназије, Јелесијевић Тадија из Гимназије у Крушевцу, Тодоровић Сава из Прве гимназије у Крагујевцу, Ристић Тадеј из Рачунарске гимназије и Паројчић Ђорђе из Математичке гимназије, су остварили изузетан резултат, индивидуално освојивши по бронзану медаљу, свако у својој категорији.
 
Тим Србије у Токију су предводили проф. ПМФ у Новом Саду и председник Комисије за такмичење ученика средњих школа из физике, Имре Гут и проф. ПМФ у Крагујевцу, Владимир Марковић. 
 
Завршној церемонији и уручењу медаља нашим такмичарима, одржаној 17. јула, присуствовала је привремена отправница послова.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач граду Кашивазакију (12-13. јул 2023. године)
 
На позив и у организацији града Кашивазакија, домаћина нашој ватерполо репрезентацији током Летњих олимпијских игара у Токију, амбасадорка Александра Ковач боравила је у посети овом граду од 12. до 13. јула, ради присуства пријатељској утакмици ватерполо репрезентација Србије и Црне Горе, која је реализована у склопу припрема за Светско првенство у Фукуоки од 14. до 31. јула 2023. године.
 
Током посете, амбасадорка Ковач имала је одвојене сусрете с градоначелником Кашивазакија  Масахиром Сакураијем, с којим је поделила задовољство досадашњом сарадњом и успесима у контексту Летњих олимпијских игара и размотрила могућности за јачање веза.
 
Амбасадорка се, такође, сусрела с председником чувене кондиторске компаније Бурбон Јасушијем Јошидом, који је члан Одбора директора Друштва пријатељства Јапан-Србија. Захвалила је на досадашњoj подршци и спонзорству културних активности Друштва, које су намењене јачању културне размене две земље.
 
Пријатељска утакмица Србије и Црне Горе завршена је победом наше репрезантације, а амбасадорка Ковач имала је прилику да се сретне с нашим репрезентативцима и стручним штабом, којима је пожелела успех на предстојећем такмичењу.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач са председником Одбора за спољну политику Доњег дома Парламента Јапана Хитошијем Кикавадом (11. јул 2023. године)
 
Састанак амбасадорке Републике Србије у Јапану Александре Ковач са актуелним председником Одбора за спољну политику Доњег дома Парламента Јапана Хитошијем Кикавадом, иначе послаником владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП), и однедавно чланом Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија, одржан је 11. јула, нa темељу континуиране посвећености Амбасаде продубљивању билатералних односа Републике Србије и Јапана, и снажењу политичког дијалога и парламентарних веза.
 
Амбасадорка Ковач је истакла да је обележавање јубилеја 140 година пријатељских односа Србије и Јапана током 2022. године усмерило пажњу јапанског политичког естаблишмента и приватног капитала на дугу историју Србије, коју је једним делом поделила са Јапаном.
 
У прилог интензивирања билатералне парламентарне сарадње, констатовала је  да би се, наставком парламентарне размене у глобално изазовном тренутку, креирала платформа за оснаживање сарадње и продубило међусобно разумевање ставова.
 
Амбасадорка Ковач је и овом приликом потврдила снажан узлазни тренд билатералних економских односа Србије и Јапана, који се манифестује значајним присуством бројних јапанских инвеститора.
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средњe школе Каићи Нихонбаши Гакуен Амбасади (10. јул 2023. године)
 
Амбасаду је, 10. јула 2023. године, посетило 20 ученика средње школе Каићи Нихонбаши Гакуен.
 
За ученике је одржана презентације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. Представљене су им и основне фразе српског језика и објашњене специфичности ћириличног писма.
 
У делу предвиђеном за питања и одговоре, ученици су се интересовали за теме културолошких разлика, популарност јапанских уметничких форми и борилачких вештина у Србији, туристичке атракције, итд.
 
Договорен је наставак сарадње школe и Амбасаде.
 
 

Opširnije...
Промоција збирке есеја Кајоко Јамасаки у Амбасади (28. јун 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је, 28. јуна 2023. године, промоција збирке есеја „Дунав – кратко водено путовање из Београда“ Кајоко Јамасаки, песникиње и некадашње професорке јапанологије на Филолошком факултету у Београду.
 
Ауторка је с присутнима поделила своја запажања и емоције произашле из путовања по Србији, где је остварила бројне контакте са грађанима чије је приче пожелела да представи јапанској публици.
 
О књизи су говорили и представник издавачке куће Сајуша и уредница књиге, који су истакли задовољство што су могли да учествују у објављивању књиге која ће допринети приближавању и бољем разумевању јапанског и српског народа.
 
Догађају је присуствовало око 40 званица, међу којима су били чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, писци, представници академске заједнице, уметници и други пријатељи Амбасаде. 
 

Opširnije...
Kонцерт музичког састава „Trio Chaleur“ у Амбасади (22. јун 2023. Године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је концерт музичког састава „Trio Chaleur“, који је у априлу прошле године учествовао на једном од централних догађаја којим је обележен  јубилеј 140 година пријатељских односа Србије и Јапана – концерту и изложби „Повезивање срца две земље путем уметности”.
 
Позната флаутисткиња Јуки Саито, виолончелиста Шинсуке Усуи и пијаниста Кенђи Канемасу и овом приликом извели су дела српских композитора и традиционалне композиције, као и неколико популарних јапанских мелодија.
 
Око четрдесет посетилаца имало је прилику да ужива у савременим делима Александра Вујића „Валцер” и „Српско коло” и звуцима песама „Заспо Јанко“, „Април у Београду”, „Тамо далеко”, „Што се боре мисли моје”, „Под гором се шетало девојче”, „Шева и „Марш на Дрину”, као и специјалној композицији коју је пијаниста написао за ову прилику.
 
У поздравном говору пренели смо захвалност уметницима на представљању и ширењу српске музике и културе у Јапану, као и Асоцијацији за музичку размену Јапан – Србија на челу са Ецуко Цунозаки, уз чију помоћ је концерт организован, на доприносу у продубљивању културне сарадње две земље.  
 
На коктелу који је уследио након концерта, гости су имали прилику да пробају српска вина и специјалитете.
 
Догађају су присуствовали председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, који је одржао здравицу, чланови руководства Друштва, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈICA) и општине Минато, бројни музички уметници и други пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Нанрјо из префектуре Аићи (22. јун 2023. године)
 
Амбасаду је, 22. jуна 2023. године, посетило 11 ученика ниже средње школе Нанрјо из префектуре Аићи.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Т.Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, као и о односима Србије и Јапана и културолошким разликама две земље.
 
У сегменту резервисаном за питања и одговоре, ученици су се највише интересовали за активности Амбасаде, популарност јапанске културе у Србији, образовном систему и најпопуларнијим занимањима међу младом популацијом у Србији.
 

Opširnije...
Наставак сарадње са ТВ Фуђи и компанијом Фуђи Ленд (19. јун 2023. године)
 
Руководство компаније Фуђи Ленд, која припада групи Fujisankei Communication Group, а у оквиру које се налази и приватна медијска кућа Фуђи ТВ, приредило је, 19. јуна 2023. године, у седишту ове телевизије, вечеру у част амб. Александре Ковач. Вечери су присуствовали представници Одељења за међународну сарадњу Фуђи ТВ, као и први саветник Марија Перишић и сарадница Амбасаде Тијана Нагато.
 
Амбасадорка Ковач захвалила је руководству компаније Фуђи Ленд и ТВ Фуђи на промоцији гастрономије Србије и гледаним серијалима o нашој култури и кухињи на популарном Јутјуб каналу ове телевизије World Buzz Cooking. Разменила је идеје о могућностима за продубљивање сарадње и представљање Србије јапанској јавности.
 
Компанија Фуђи Ленд основана је 1958. године, првенствено за хотелске услуге, да би се затим се проширила на друге гране услужних делатности, попут вођења великих центара, одмаралишта, ресторана, музеја, организовање догађаја и сајмова, прехрамбену индустрију итд.
 

Opširnije...
Промоција збирке радова Хирошија Јамасакија Вукелића у Амбасади (15. јун 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је промоција збирке радова „Преко брда, преко мора“ Хирошија Јамасакија Вукелића, чувеног преводиоца и предавача јапанског језика у Србији, који је прошле године одликован златном медаљом Републике Србије за заслуге.
 
Амб. Александра Ковач изразила је задовољство што ће јапанска публика бити у прилици да се упозна са  студијама, бројним чланцима, есејима, беседама и предавањима које је Хироши Јамасаки Вукелић изнедрио током своје дуготрајне и плодотворне каријере. Изразила је велику захвалност Јамасакију Вукелићу на вишедеценијском преданом раду и улози у повезивању наша два географски и културолошки удаљена народа, којима подједнако припада.
 
Аутор је са присутнима поделио носталгична сећања на своју младост у Југославији и говорио о свом новинарском доприносу бројним јапанским медијима, као и о свом преводилачком раду у последњих двадесет година, који је омогућио да се јапански читаоци упознају са делима великана српске књижевности.
 
О књизи су говорили и представник издавачке куће Генки Шобоу Кентаро Накамура и проф. Масајуки Ивата, почасни члан Српске академије наука и уметности.
 
Догађају су присуствовали почасни конзул Републике Србије у Осаки Наохиде Уејама, који је одржао здравицу, чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, представници академске заједнице, уметници и други пријатељи Амбасаде. 
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорке Ковач са председником ЈЕТRO Норихиком Ишигуром (09. јун 2023. године)
 
Током куртоазног састанка амб. Ковач са новоименованим председником Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТRO) Норихиком Ишигуром од 9. јуна,  размењена су мишљења o перспективама будуће сарадње, базираним на све бројнијем пословању јапанских компанија у Р. Србији.
 
Амб. Ковач је указала да Србију и Јапан повезују дуги, добри и свеобухватни односи, који су прошле године били у знаку обележавања јубилеја 140 година од успостављања пријатељских односа. Истакла је да су стабилни политички односи Србије и Јапана допринели јачању економских веза, са отварањем могућности за нова улагања јапанских фирми и раст трговинске размене. Подсетила је и на потенцијале регионалних иницијатива попут Отвореног Балкана за креирање повољног економског амбијента и повезивање држава из региона, које су у капацитету кандидaта за чланство у ЕУ, и нагласила њихов допринос већој видљивости, мобилности и стабилности региона у целини.
 
Поздравила је прошлогодишњу мисију представника JETRO из Канцеларије у Бечу, и бројних јапанских компанија, Београду, и изразила очекивање да ће узлазни тренд контаката JETRO са Србијом бити настављен и ојачан у наредном периоду.
 

Opširnije...
Сусрет амбасадорке Ковач са председником компаније NTT DATA Казом Нишихатом (08. јун 2023. године)
 
Приликом куртоазне посете председника јапанског телекомуникационог гиганта NTT DATA, Inc, К. Нишихате и  директорке Сектора за Европу М. Иде, Амбасади 8. јуна, амб. Ковач је констатовала задовољство позиционирањем ове компаније на тржишту Србије, са фокусом на брзо растући ИТ сектор.
 
Саговорнике је упознала са пословним амбијентом и инвестиционом климом у Србији, економским показатељима привредног раста, нашем статусу у процесу придруживања ЕУ, као и са иницијативом „Отворени Балкан“, уз акцентовање квалитетног третмана присутних јапанских инвестиција.
 
Поздрављајући планове компаније за даље снажење присуства у Србији, изразила је очекивање да ће NTT DATA, Inc. наставити да подржава активности Амбасаде у Токију које су усмерене на јачање економских односа две земље.
 

Opširnije...
Посета професора и студената Универзитета Аојама Гакуин Амбасади (07. јун 2023. године)

Амбасаду је, 7. јуна 2023. године, посетило 20 студената Универзитета Аојама Гакуин, предвођених проф. Јасухиком Комацуом, директором Међународног центра oве образовне установе.

Амбaсадорка Александра Ковач је, поздрављајући госте, честитала на недавно потписаном споразуму о сарадњи Универзитета у Београду и Универзитета Аојама Гакуин, посебно захваливши проф. Комацуу, који је иницирао успостављање сарадње. Истакла је да је Амбасада је у претходном периоду успоставила веома чврсте везе са Универзитетом Аојама Гакуин и остварила различите заједничке подухвате, укључујући недавну неформалну дискусију у оквиру програма менторства за жене на највишим управљачким позицијама у јапанским компанијама, чији је домаћин била Амбасада, а када су студенти имали прилику да размене мишљења на тему родне  равноправности у Јапану, као и унапређења корпоративне културе на овом плану. Подсетила је на то да је управо дипломац овог Универзитета иницирао један од значајних подухвата у виду израде готовог српског производа за јапанско, као и на то да студенти Пословне школе учествују у различитим активностима Амбасаде.
 
За студенте је одржана презентација о географском положају, историји, култури, обичајима, знаменитостима и познатим личностима наше земље, као и политичким односима и економској сарадњи Србије и Јапана. Имали су прилику и да науче неколико фраза на српском језику.
 
Студенти су се, у сегменту резервисаном за питања и одговоре, интересовали за специфичности језика и културе, државна обележја, образовни систем, положај националних мањина у Србији, приоритете у раду Амбасаде итд.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач поздравила посланике владајуће Либерално-демократске партије у оквиру догађаја који организован у Амбасади под окриљем Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија (1. јун 2023. године)
 
Амбасада је 1. јуна, у сарадњи са Парламентарном лигом пријатељства Јапан-Србија и у духу јачања парламентарне сарадње и политичког дијалога, била домаћин групи чланова Парламента Јапана, међу којима су били председник Спољнополитичког комитета Хитоши Кикавада и државна министарка Министарства унутрашњих послова и комуникација Мио Сугита.
 
Амбасадорка Ковач је посебно захвалила Лиги на иницирању поменутог окупљања, и досадашњој подршци у унапређењу билатералних односа две земље. Констатујући да се политички дијалог Србије и Јапана наслања се на 140 година пријатељства, истакла је да је значајан допринос снажењу парламентарне сарадње увећањем чланства. Подвукла је пуну посвећеност Србије решавању сукоба мирним путем, манифестујући је и инсистирањем на дијалогу са Приштином, односно испуњавању свих договорених обавеза. Мир и стабилност су кључни за развој наше земље и региона, што је препознато и иницијативама, попут Отвореног Балкана. Нагласила је да Србија, осим пријема миграната и украјинских избеглица, којима је нови дом, улаже у снажење мостова за земљама у развоју и успону, због чега је интересантна и као повезница са трећим земљама и тржиштима. 
 
Генерални секретар Лиге Минору Киући се у свом обраћању осврнуо на снажну посвећеност јачању билатералних односа између наше две земље, констатујући њихову историјску димензију, подржану међусобним поштовањем и великим уважавањем, што је омогућило продубљивање економске, политичке и културне размене.
 
Захваљујући дугогодишњој сарадњи и доприносу јапанске компаније Makoto Investments, Ltd,током догађаја су била послужена српска вина и храна.  
 

Opširnije...
Промоција Србије у Јокохами (27. и 28. мај 2023. године)
 
На позив телевизије Канагава и уз подршку јапанске компаније Тоа Гас из Јокохаме, пре свега почасног председника компаније Тошио Танабеа, Амбасада је учествовала на дводневном базару (27. и 28. маја) под називом Kanagawa Mirai Street, који се традиционално одржава у Јокохами.
 
Оба дана трајања базара, на штанду Амбасаде представљене су различите информације о Србији, туристичким атракцијама, брошуре о култури и гастронимији, српска народна ношња и предмети народне радиности из колекције Амбасаде, као и српски производи које увози компанија Monde Delicious у оквиру Makoto Investments (црна, бела, розе вина,  ајвар), готови производи компаније Matsubara Foods (мућкалица и паприкаш).
 
Поред представника Амбасаде и увозника српских производа, на српском штанду волонтирале су студенткиње факултета Тојо Еива са професорком Саори Маћидом, са којима Амбасада има дугу сарадњу.
 
Посетиоци су у великом броју посетили наш штанд и показали велико интересовање за нашу земљу, културу и производе.
Током посете штанду, 27. маја, амб. Ковач се срела са председником ТВ Канагава Јошиказуом Кумагаије и разговарала са почасним председником Тоа Гас Tанабеом.
 
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Хокусеи из града Инабе у префектури Мие (25. мај 2023. године)
 
Амбасаду је, 25. маја 2023. године, посетило 8 ученика ниже средње школе Хокусеи из града Инабе у префектури Мие.
 
Након презентације о историји и култури Србије, природним лепотама, спорту, гастронимији, као и о односима Србије и Јапана, ученици су се, у сегменту резервисаном за питања и одговоре, интересовали за обичаје, врсте народне ношње, културолошке разлике између Јапана и Србије и популарност јапанских уметничких форми у Србији.
 

Opširnije...
Наставак сарадње са НПО J-Win кроз програм менторства јапанским пословним женама – сусрет са студентима Универзитета Аојама Гакуин (17. мај 2023. године)
 
У Амбасади је, 17. маја 2023. године, организован трећи сусрет у оквиру програма менторства менторства за пословне жене на високим позицијама „J-Win Executive Network“, који реализује непрофитна организација „Japan Women's Innovative Network“ (J-Win).
 
Догађају су, поред три полазнице програма - потпредседнице у корпорацији NTT Ацуко Ока, потпредседнице осигуравајуће куће „Aflac Life Insurance“ Такае Сузуки и генералне менаџерке за људске ресурсе у банци „SMBC“ Хонами Мацугасаки, присуствовали студенти Универзитета Аојама Гакуин са проф. Jукихиком Куботом, као и министар саветник Ивана Голубовић-Дубока и први саветник Марија Перишић.
 
Амбасадорка Александра Ковач истакла је да је један од важних циљева програма менторства оснаживање будућих генерација у виду формуле Give Back, те да је скуп иницирала са жељом  да се студенти који теже грађењу пословних каријера, у блиском контакту упознају са женама дипломатама и успешним пословним женама, и да са њима размене мишљења о изазовима и могућим решењима које би Јапан, али и друге земље, могле да примене како би постигле родну равноправност. Изнела је најновије статистичке податке о напретку Србије у овој области.
 
У дискусији која је уследила, полазнице програма поделиле су своја искуства и изазове са којима се, као женски руководиоци, суочавају у свом пословном окружењу. Студенти су износили своја запажања о томе како се питање родне равноправности третира у њиховом породичном, друштвеном и академском окружењу и интересовали се за то како успешне пословне жене и дипломате виде решења за проблеме у напретку равноправности жена у јапанском друштву.
 
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Хачикен из Сендаија (16. мај 2023. године)
 
Амбасаду је, 16. маја 2023. године, посетило 12 ученика ниже средње школе Хачикен из Сендаија.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, као и о односима Србије и Јапана и културолошким разликама две земље.
 
У сегменту резервисаном за питања и одговоре, ученици су се највише интересовали за активности Амбасаде, везе са Јапаном и природу дипломатског посла.
 

Opširnije...
Презентација изложбе Метроплекс 2022 – 2122 у Амбасади (12. мај 2023. године)
 
У Амбасади Србије је, 12. маја 2023. године, одржана презентација изложбе Метроплекс 2022 – 2122, која је настала у сарадњи српских и јапанских уметника у области дигиталне уметности, а која ће се током овог месеца одржати у неколико градова у Јапану. Изложба, која је већ приказана у Србији, реализована је у оквиру програма Нови Сад-Европска престоница културе и у сарадњи са ЕУ-Јапан Фестом, непрофитном организацијом која више од 30 година ради на културној размени Јапана са градовима који носе титулу ЕСОС.
 
Презентацији су, поред аутора пројекта Марка Јозића и Дејана Илића, оснивача удружења Ново културно насеље, као и уметника Ко Јамаде, присуствовали и представници ЕУ-Јапан Феста, чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, галеристи, историчари уметности и уметници чији су радови део изложбе.
 
Аутори изложбе детаљно су представили садржај изложбе, којом ће бити представљени српски и јапански уметници у области дигиталне уметности, као и концепт излагања радова помоћу технологије аугументативне реалности и другачији приступ културно-уметничким садржајима, где уметничка дела отварају потенцијале за нове извођачке идеје које доприносе децентрализацији културе и уметности.
 

Opširnije...
Посета ученика ниже средње школе Масуда из града Натори у префектури Мијаги (11. мај 2023. године)
 
Амбасаду је, 11. маја 2023. године, посетило 9 ученика и професорка ниже средње школе Масуда из града Натори у префектури Мијаги.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. У разговору који је уследио, ученици су поставили велики број питања, а највише су се интересовали за теме образовног система у Србији, културолошких разлика, популарност јапанских уметничких форми код нас итд.
 
Договорен је наставак сарадње школе и Амбасаде.
 

Opširnije...
Захвалност на изразима саучешћа поводом трагедије у ОШ Владислав Рибникар у Београду
 
Амбасада Републике Србије у Токију изражава захвалност бројним јапанским пријатељима, представницима јапанских институција и дипломатског кора на изјавама саучешћа поводом трагедије у ОШ Владислав Рибникар у којој је живот изгубило девет особа, укључујући осморо деце.  
 
Хвала свима који су стали уз Србију и њене грађане у овом тешком и тужном тренутку.
 

Opširnije...
Посета чланова Међународног уметничког центра Амбасади (26. април 2023. године)
 
Амбасаду Србије су, 26. априла 2023. године, посетили чланови НВО Међународни уметнички центар, са којима имамо дугогодишњу сарадњу.
 
За 34 члана одржана је одржана презентација на јапанском језику о обичајима, култури, природним лепотама, спорту и гастрономији Србије и њеним везама са Јапаном, са нагласком на управо обележеном јубилеју 140 година пријатељских односа између две земље.
 
Гости су се посебно интересовали за економску сарадњу две земље, државне симболе, начин живота у Србији, итд.
 
Након презентације, приређен је пријем на којем је представница компаније Макото Инвестмент, која у Јапан увози српска вина, представила је неке од производа наших винарија, а гости су имали прилике да  пробају српске посластице.
 

Opširnije...
Серија предавања „Србија у очима Јапана“ (20. април 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржано је друго у низу предавања под називом “Србија у очима Јапана”, на којима ће jапанској публици бити представљено на које све начине и у којим облицима Србија инспирише појединце у Јапану.
 
Тема предавања била је „Визуелна уметност инспирисана Србијом“, а главни говорници били су фотографи Акико Кога  и Хађиме Кимура.
 
Кога је говорила о својој интеракцији с Миланом Туцовићем, сликаром и вајарoм којег је упознала током својих посета Србији, и представила низ фотографија на којима се налази Туцовић, његов атеље, дела и сцене из живота.
 
Кимура је за тему одабрао живот некадашњег физиотерапеута Црвене звезде Мише Букумировића, његову каријеру и неке од најважнијих спортских догађаја у којима је Букумировић био актер, а који су се преплитали са дешавањима на простору СФРЈ деведесетих година. Представио је своје фотографије настале у Србији током истраживања и сусрета са Букумировићем.  
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач изразила је захвалност уметницима, оценивши да предмети њихових истраживања сведоче о томе како нечији таленат и интересантна животна прича могу да подстакну интересовање и конекцију са другом земљом, као и жељу за разумевањем њене историје. 
 
Након презентација приређен је коктел за званице, међу којима су били председник Универзитета Сеиђо, чланови руководства Друштва Јапан-Србија, представници културних удружења, новинари, историчари уметности, писци, манга уметници, фотографи и поштоваоци српске културе и уметности.
 

Opširnije...
Kонцерти првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Toкију (12. и 14. април 2023. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, 12. aприла, концерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Грађанском центру Акасака у токијској општини Минато. 
 
Концерту је присуствовало преко двеста грађана општине Минато, представника српске дијаспоре, чланова Друштва Јапан-Србија и других пријатеља Амбасаде. Чланови фолклорног ансамбла Силанган са Токијског универзитета за стране студије овом приликом извели су сплет српских народних игара из Шумадије.
 
Амбасадорка Ковач је посебну захвалност изразила  јапанским уметницама које су наступиле са Јеленом  Кончар - сопрану Такако Хираоки и пијанисткињама Рики Фукуди и Јошико Кадоти, као и организацијама које су подржале организацију концерата.
 
Јелена Кончар је трећи наступ у Токију имала 14. априла у токијској општини Мегуро пред више од 150 гледалаца, а Амбасада је подржала одржавање овог концерта у организацији Асоцијације за музичку размену између Јапана и Србије.
 
Уметнице су током наступа извеле дела Дејана Деспића, Стевана Христића, Милоја Милојевића, Вере Миланковић, Исидора Бајића и Јосифа Маринковића, старе народне српске песме, популарне јапанске композиције и неке од најпознатијих оперских арија, укључујући и арију из опере Милева Александре Вребалов. 
 
Концерти су наишли на веома топао пријем публике.
 
 

Opširnije...
Kонцерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Амбасади (10. април 2023. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је концерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар за жене амбасадоре и отправнице послова, као и Јапанке са којима Амбасада остварује сарадњу у различитим областима.
 
Амбaсадорка Александра Ковач је, у поздравном говору, изразила задовољство због тога што је концерт намењен женама, истакавши да је тема родне равноправности високо на агенди Амбасаде Србије у Токију, будући да се овој теми у Јапану посвећује све већа пажња.
 
Навела је да Јелена Кончар представља Србију, али и Нови Сад, који је прошле године обележио титулу Европске престонице културе, те да је уметница добила стипендију ЕУ-Јапан Феста, организације која већ више од 30 година подржава културну размену Јапана са европским престоницама културе.
 
Изразила је захвалност јапанским уметницама које су наступиле са Јеленом  Кончар - сопрану Такако Хираоки и пијанисткињама Рики Фукуди и Јошико Кадоти, као и ЕУ-Јапан Фесту, Међународној асоцијацији професора клавира Јапан  и Асоцијацији за музичку размену Јапан – Србија, који су подржали догађај.
 
Уметнице су током наступа извеле дела Стевана Христића, Милоја Милојевића, Исидора Бајића и Јосифа Маринковића, старе народне српске песме, популарне јапанске композиције и неке од најпознатијих оперских арија.
 
Након концерта гошће су имале прилику да дегустирају српска вина и посластице.
 
Догађају су присуствовале амбасадорке Аустрије, Бугарске, Гане, Уганде, Никарагве, отправница послова Колумбије, чланице Управног одбора Друштва пријатељства Србија-Јапан, учеснице програма менторства НПО J-Win за пословне жене у Јапану, представнице академског света у области музике, непрофитних организација и медија, међу којима је била и директорка међународног одељења телевизије Фуђи и друге сараднице Амбасаде.
 

Opširnije...
Уручење одлуке о додели почасног доктората Универзитета у Београду Јохеиу Сасакави (3. април 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач је, 3. априла 2023. године, у Нипон Фондацији, уручила њеном председнику Јохеиу Сасакави копију одлуке Сената Универзитета у Београду о додели почасног доктората.
 
Амбасадорка је овом приликом изразила велику захвалност због улоге Нипон Фондације и Сасакаве лично у унапређењу академске и културне размене Србије и Јапана, због чега је 2013. године одликован Златном медаљом за заслуге Републике Србије.
 

Opširnije...
Сарадња са НПО ЕУ-Јапан Фест – учешће амбасадорке Ковач на састанку Генералног комитета и посета делегације Новог Сада (28.-30. март 2023. године)
 
У Амбасади Мађарске у Токију одржан је, 28. марта, уз учешће амб. Ковач, годишњи састанак Генералног комитета НПО ЕУ-Јапан Фест, који је, у складу са најављеним програмом, био посвећен представљању активности овог НПО на плану снажења веза са европским престоницама културе (ECoC), као и презентацији претходних, актуелних и будућих ECoC.
 
Састанку су присуствовали чланови Комитета, у чијем саставу су амбасадори из земаља ECoC, руководство јапанских корпорација које подржавају активности ове НПО и делегације ECoC, међу којима је била и делегација Новог Сада, коју су сачињавали Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад 2021, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу и Тијана Делић, саветница градоначелника.
 
Дан касније, 29. марта, одржан је јавни скуп на којем су представљене активности ECoC. Испред делегације Новог Сада, Немања Миленковић одржао је презентације о концепту и главним пројектима спроведеним током године обележавања титуле, као и о будућим плановима.
 
Далибор Рожић и Тијана Делић посетили су, 30. марта, Амбасаду, где су са амбасадорком Ковач разговарали о стратегији културног развоја Новог Сада, предстојећим активностима и могућностима за продубљивање сарадње са Јапаном.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на специјалном догађају „Ракуго и саке“ у организацији ТВ Фуђи (27. март 2023. године)
 
Амбасадорка Александра Ковач присуствовала је, 27. марта, специјалном догађају „Ракуго и саке“ , који је ТВ Фуђи организовала у свом седишту, у чувеној опсерваторији Сфера, за партнере и амбасаде са којима имају дугогодишњу сарадњу.
 
Амбасадорка је имала прилику да проба неке од најбољих сакеа из различитих делова Јапана и да слуша занимљиво шаљиво приподевање ракуго мајстора Јоносукеа Кингентеија и његовог ученика који је ову традиционалну уметничку форму публици представио на енглеском језику.
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач префектури Нагано  (23. март 2023. године)
 
На позив Министарства спољних послова Јапана, амбасадорка Републике Србије Александра Ковач учествовала је, од 23. до 24. марта, у посети групе страних амбасадора префектури Нагано, у којој ће бити одржан један од министарских састанка Групе седам под председавањем Јапана током априла ове године.
 
Амбасадорка Ковач је овом приликом, заједно са колегама из Норвешке, Молдавије, Јерменије, Јамајке, Тајланда, Монголије, Лаоса, Камбоџе, Малезије, Руанде и Танзаније, обишла неколико градова, међу којима и Каруизаву, која је домаћин предстојећег састанка министара иностраних послова Г7, Глобални иновациони центар за воде Шиншу универзитета и светску корпорацију Сеико Епсон. 
 
У разговору са гувернером префектуре Нагано Шуићијем Абеом на пријему добродошлице у граду Нагано, коме су присуствовали градоначелници и представници у префектуралној влади, амбасадорска Ковач потврдила је намеру Србије да даље унапређује пријатељске и односе сарадње са Јапаном, укључујући и на локалном нивоу. Информисала је о појединим активностима Амбасаде у префектури попут представљања српских вина у Каруизави прошле године. 
 
Амбасадорка Ковач је о својим утисцима о посети говорила у изјавама за регионалне медије СБЦ и Шимин тајмз, док је вест о дипломатској тури емитована и на јапанској државној телевизији НХК.
 
 
 
 

Opširnije...
Посета студената Градског универзитета за стране студије у Кобеу Амбасади (22. март 2023. године)
 
Амбасаду је, 22. марта, посетила група од шеснаест студената Градског универзитета за стране студије у Кобеу, у пратњи професора славистике Канаме Окана.
 
Студентима смо овом приликом укратко представили историју и културу Србије, њене природне лепоте, обичаје и традицију.
 
Студенти, који уче српски као изборни предмет, представили су се на нашем језику, а један од њих одржао је кратку презентацију о туристичкој посети Србији у фебруару ове године.
 
Амбасадорка Ковач поздравила је студенте и захвалила им на интересовању за Србију и српски језик.
 
Гостима су током неформалног дружења са представницима Амбасаде послужени српски специјалитети.
 
 
 

Opširnije...
Фестивал крафт пива у Фуђимију (21. март 2023. године)
 
У Фуђимију је, 21. марта, одржан локални фестивал крафт пива, на којем је почасни гост била амбасадорка Александра Ковач.
 
Амбасадорка Ковач је на церемонији отварања фестивала, на којем је штанд имао и увозник пива српског произвођача Догма, изразила задовољство што ће грађани Фуђимија бити у прилици да пробају пиво из Србије. Указала је на дуготрајно пријатељство и важност унапређења односа градова побратима Фуђимија и Шапца.
 
Након церемоније отварања и кратког концерта, на којем је свирао и певао градоначелник Фуђимија Мицухиро Хошино, амбасадорка и градоначелник обишли су штандове и разговарали са окупљеним грађанима.  
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на годишњем пријему Друштва пријатељства Јапан-Србија (13. март 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач присуствовала је, као почасни гост, годишњем састанку и пријему Друштва Јапан-Србија,  уз учешће великог броја  чланова, на челу са Управним одбором, међу којима се налазе бивши амбасадори Јапана у Србији, представници академске заједнице и привредног сектора и други угледни грађани Јапана. Пријему је присуствовао и председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава.
 
У поздравној речи током пријема, амбасадорка Ковач захвалила je члановима Друштва на посвећености продубљивању билатералних односа између Србије и Јапана у бројним областима. Истакла је да нас посебно посебно радује то што су дијалог и партнерска сарадња наставили да јачају под окриљем прошлогодишњег јубилеја 140 година билатералних односа, о чему, између осталог, сведочи и константан пораст јапанских инвестиција, које су премашиле износ развојне помоћи. Амбасадорка је изразила жељу да у наредној деценији билатералних односа буде постигнуто још много резултата и истакла да верује да ћемо у тим напорима имати подршку Друштва.
 

Opširnije...
Посета ученика средњих школа Таићи Нихонбаши и Кудан Амбасади (10. март 2023. године)
 
Амбасаду је, 10. марта 2023. године, посетило 28 ученика средње школе Нихонбаши из општине Ћуо, а потом и 19 ученика средње школе Кудан из општине Ћиода.
 
За ученике су одржане презентације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. Представљене су им и основне фразе српског језика и објашњене специфичности ћириличног писма.
 
У делу предвиђеном за питања и одговоре, ученици су се интересовали за теме културолошких разлика, популарност јапанских уметничких форми и борилачких вештина, начин живота њихових вршњака у Србији, мере које наша земља предузима у  области животне средине, популационих политика, заштите угрожених биљних и животињских врста, итд.
 
 
 
 
 

Opširnije...
Посета ученика средње школе Шинден из токијске општине Адаћи Амбасади (3. март 2023. године)
 
Амбасаду је, 3. марта 2023. године, посетило око 26 ученика средње школе Шинден из токијске општине Адаћи.
 
Ученици су били у прилици да од сараднице Амбасаде Тијане Нагато на јапанском језику добију информације о историји и култури Србије, њеној природи, спорту и кухињи, као и о односима Србије и Јапана. У разговору који је уследио, ученици су поставили велики број питања, а највише су се интересовали за теме културолошких разлика, специфичности српског језика, популарност јапанских уметничких форми и борилачких вештина у Србији итд.
 

Opširnije...
Посета грађана општине Минато у оквиру манифестације Minato Stamp Rally (2. март 2023. године)
 
Амбасаду Србије су, поводом традиционалне манифестације Minato Stamp Rally, посетили грађани општине Минато.
 
Овај догађај се одржава сваке године у марту, у организацији туристичке агенције JTB са општином Минато, са циљем да грађани посете амбасаде које се налазе у општини и упознају се са културом и обичајима тих земаља.
 
Амбасаду је овом приликом посетило девет грађана за које је одржана презентација на јапанском језику о обичајима, култури, гастрономији и везама са Јапаном, са нагласком на управо обележеном јубилеју 140 година пријатељских односа између две земље.
 
Гости су се посебно интересовали за популационе политике у Србији, стање у пољопривреди, снабдевање водом, спорт, уметност итд.
 
Амбасаду ће током марта, у оквиру исте манифестације, посетити још једна група грађана, као и група деце.
 
 

Opširnije...
Састанак са представницима Oдељења за спорт Министарства спољних послова Јапана (28. фебруар 2023. године)
 
Амбасаду су, 28. фебруара 2023. године, посетили Кента Абе и Мики Мацумото из Одељења за спорт у МИП Јапана.
 
Заменица амбасадора Ивана Голубовић-Дубока, први саветник Марија Перишић и сарадник Амбасаде Масааки Томинага саговорницима су пренели заинтересованост за продубљивање сарадње и промоцију спортске дипломатије, посебно имајући у виду дугу традицију спорта и успехе српских спортиста. Пренели су захвалност Одељењу за спорт МИП Јапана на интеракцијама и преузимању објава са Твитер налога Амбасаде, који утичу на видљивост и подизање свести о Србији у јапанској јавности.
 

Opširnije...
Наставак сарадње са непрофитном организацијом J-Win путем програма менторства јапанским пословним женама (20. фебруар 2023. године)
 
Амбасадорка Ковач реализовала је, 20. фебруара 2023. године, други састанак са извршном потпредседницом NTT Ацуко Ока, потпредседницом осигуравајуће куће Aflac Life Insurance Тaкае Сузуки и генералном менаџерком за људске ресурсе у банци SMBC Хонами Мацугасаки, полазницама програма менторства Извршне мреже непрофитне организације J-Win, у оквиру којег су жене амбасадори акредитоване у Јапану ментори Јапанкама које су на високим управљачким позицијама у својим компанијама.
 
У разговору су учествовале и министар саветник Ивана Голубовић –Дубока и први саветник Марија Перишић, које су са гошћама имале прилику да разговарају о искуствима Србије на плану родне равноправности у оквиру дипломатије и на ширем националном плану,
 
Амбасадорка је изнела сугестије у циљу промоције питања родне равноправности и разменила мишљења о актуелној ситуацији родне равноправности у пословним круговима Јапана.
 

Opširnije...
Пријем поводом Дана државности у Амбасади Србије (15. фебруар 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије одржан је пријем поводом националног празника – Дана државности, на којем је представљено друго допуњено издање Малог водича о односима Србије и Јапана, који је приредила Амбасада Републике Србије у Токију у циљу обележавања 140 година од успостављања пријатељских односа две земље.
 
Амбасадорка Александра Ковач је, у поздравном говору, оценила да су Србија и Јапан прошли кроз многе велике историјске тренутке и промене на унутрашњем и спољном плану, али да су дух солидарности и ентузијазма наставили да прожимају темеље односа, док су појединци продубљивали и ширили сарадњу у свим сферама. Посебно је захвалила почасном генералном конзулу Србије и председнику компаније Кинћо Наохидеу Уејами на вишегодишњој сарадњи и посвећености у промоцији Србије, као и на томе што је подржао штампање другог издања водича.
 
Уз даље очекивање на плану успешног унапређивања политичког дијалога и сарадње са Јапаном у наредном периоду, амбасадорка је, између осталог, истакла да важну одскочницу за снажење партнерства две земље представља и неговање подстицајног пословног амбијента за јапанске компаније и инвеститоре у Србији, и проналажење нових области за сарадњу, као што су ИКТ и нове технологије.
 
Пријему су присуствовали представници оба дома Парламента Јапана, међу којима су били председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава и шеф Секретаријата Лиге Минору Киући, представници Министарства спољних послова Јапана на челу са државним министром за државне послове Кенђијем Јамадом, почасни генерални конзул Наохиде Уејама, градоначелник побратима Шапца Фуђимија Мицухиро Хошино, чланови руководства Друштва Јапан-Србија, на челу са председником Тадашијем Нагаијем, бивши специјални представник генералног секретара УН Јасуши Акаши, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, академског сектора, различитих фондација, медија и невладиног сектора и други пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Концерт поводом јубилеја билатералних односа Србије и Јапана у Амбасади (10. фебруар 2023. године)
 
У Амбасади Републике Србије у  Токију одржан је концерт професорке виолине на Академији уметности Нови Сад Мегуми Тешиме и пијанисткиње Јошико Иваи, посвећен јубилеју 140 година пријатељства Србије и Јапана, који је обележен током 2022. године.
 
Уметнице су, уз дела класичних композитора, извеле и неколико дела познатих српских композитора -  Александра Вујића, Милоја Милојевића и Исидора Бајића.
 
Амбасадорка Александра Ковач изразила је посебну захвалност професорки Тешима на  дугогодишњој сарадњи и њеној улози у јачању културних веза. Оценила је да концерт представља још једну прилику у којој можемо да аплаудирамо улози коју су културна размена, а пре свега српски и јапански уметници, имали у приближавању и бољем разумевању две географски удаљене земље и народа. Истакла је да је ова улога од непроцењивог значаја и да ће наставити да буде један од темеља нашег пријатељства.
 
Након концерта приређен је пријем за учеснике и публику.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач са помоћникoм јапанског МИП за европске послове (8. фебруар 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач састала се са помоћником министра спољних послова Јапана за европске послове Масашијем Накагомеом. 
 
Амбасадорка Ковач је изразила уверење у наставак узлазног тренда укупних билатералних односа, у циљу дубљег повезивања наша два народа и земље. Потврђујући значај присуства председнице Владе Ане Брнабић на сахрани бившег премијера Шинза Абеа и обележавања 140 година пријатељства протекле године, констатовала је да се видљив напредак запажа и у домену економске сарадње и инвестиција, који треба даље заједнички развијати. Нагласила је посвећеност Србије европском путу, уз снажан допринос очувању и унапређењу мира и стабилности у нашем региону.
 
Уз честитке на преузимању Јапана позиције несталне чланице СБ УН, као и председавању Групом седам, пренела је очекивање Србије да ће две стране у овом периоду, као и у оквиру међународних организација уопште, остварити успешну сарадњу. 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач поздравила учеснике финални онлајн догађај Demoday, у оквиру промоције NINJA (Next Innovation with Jаpan) пројекта Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) (3. фебруар 2023. године)
 
Јапанскa агенцијa за међународну сарадњу (JICA), посредством њене Канцеларије за Балкан са седиштем у Београду, је у партнерству са Иницијативом ,,Дигитална Србија (DSI)“, 3. фебруара реализовала финални онлајн догађај Demoday, у оквиру промоције NINJA (Next Innovation with Jаpan) тромесечног акцелераторског програма, намењеног стартапима у фази интензивног раста, међу којима је представљено седам стартапова из Србије - SmartWatering Tapni, ZenHire, DATA DO, OmniShop, Digital Spark, Easypass. 
 
Позиву JICA на учешће се одазвала и Амбасада Србије у Јапану, као и Амбасада Јапана у Србији, уз Јапански пословни савез у Србији (JBAS), поред обезбеђене подршке од стране Asia Africa Investment&Consulting, Rakuten Europe и Mitsubishi UFJ Research and Consulting. У уводном делу догађаја, уз амбасадора Такихика Кацумату, заменика директора JICA Канцеларије за Балкан Јошиакија Нагату, и директора DSI Небојше Бјелотомића, учесницима се обратила и амбасадорка Александра Ковач. 
 
Амбасадорка Ковач је, захваливши JICA на континуираној подршци и сарадњи, у стварању могућности да иновативним пословним моделима и технологијама учествује у решавању актуелних друштвених питања, указала да је NINJA пројекат покренут у години јубилеја у којој су Србија и Јапан прославили 140 година пријатељства и билатералних односа. Истакавши да дуговечност пријатељства две веома удаљене земље и народа представља одличан пример истрајности оваквих односа, посебно у временима маркантних изазова, подвукла је значај управо иновативног приступа и заједничког ентузијазма, као базе за снажење и унапређење односа Србије и Јапана. 
 
Амбасадорка Ковач је констатовала да без воље за учењем или трагањем изван познатог, нико из царске породице никада не би крочио у Београд, нити би га оснивач Сеиђо Универзитета посетио у потрази за најбољом образовном праксом, као што би било упитно да ли би потомак јапанског проналазача завојнице за комарце постао Почасни генерални конзул Србије. У том контексту је истакла Србија данас показује непоколебљиву посвећеност стварању стабилног и подстицајног инвестиционог и пословног окружења. 
 
Нагласила је да је Србија, у знак признања вредности нових технологија за раст и просперитет земље и региона, кренула путем јачања локалног предузетничког талента и етаблирања као чворишта за стартапове у областима као што су биотехнологија, медицинска технологија и ИТ.  Сходно томе, акцентовала је допринос ИКТ сектора у БДП Србије и дигиталном развоју, који је видљив и кроз чланство у релевантним међународним иницијативама, отварање нових технолошких објеката и висок међународни рејтинг. 
 
Уз разумевање да је онлајн догађај Demoday прилика за отварање новог поглавља сарадње и партнерства међу пријатељима - Силицијумских долина Југоисточне Европе и Азије, амбасадорка Ковач је указала на снажан подстицај заједничког пута у изазовну будућност.
 
 

Opširnije...
Посета амбасадорке Ковач Удружењу за организацију концерата Мин-он (3. фебруар 2023. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Токију Александра посетила је једну од највећих приватних културних установа у Јапану - Удружење за организацију концерата Мин-он, где је са председником Удружења Казутом Итом разговарала о могућностима за сарадњу и обишла реновирани Музеј музике у оквиру ове институције, који садржи импресивну колекцију музичких уређаја и инструмената старих и по неколико векова.
 
Амбасадорка је представила низ културних активности које су током прошле године организоване поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана и захвалила Удружењу на реализацији заједничког пројекта представљања музичке културе и традиције у Србији, објављеног на интеренет страници Удружења. Изразила је интересовање за наставак сарадње и као циљ истакла довођење уметника из Србије у Јапан.
 
Ова позната и утицајна културна институција, основана 1963. године, до сада је у Јапану представила преко 100 земаља света у оквиру разноврсног музичког и плесног програма.
 

Opširnije...
Амбасада Републике Србије у Јапану бесплатно издаје параметре за мобилну апликацију ConsentID
Поштовани грађани,
Oбавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Токију од 01. фебруара 2023.  бесплатно издавати параметре за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Пријава на порталу еУправе преко мобилне апликације ConsentID омогућава коришћење свих електронских услуга, што није случај уколико се пријава врши само корисничким именом.
 
Да ли сте знали да од сада можете постати еГрађанин у само три корака?
1. Региструјте кориснички налог
Регистрацију можете обавити самостално на Порталу еИД:
•             Корисничким именом и лозинком, прилагањем очитаног скенираног или фотографисаног личног документа (пасош или лична карта)
•             Квалификованим електронским сертификатом
 
2. Активирајте мобилну апликацију ConsentID
•             Преузмите мобилну апликацију ConsentID  са App Store/Google Store
•             Активирајте мобилну апликацију ConsentID скенирањем QR кода или ручно упишите параметре
Параметре и QR код за активацију мобилне апликације ConsentID можете добити у Амбасади Републике Србије у Токију.
3. Активирајте квалификовани електронски сертификат у клауду
Након што активирате мобилну апликацију ConsentID, можете самостално активирати квалификовани електронски сертификат у клауду. Више информација о квалификованом сертификату за електронски потпис у клауду и потписивању докумената у клауду доступно је овде.
Ко је еГрађанин?
 
еГрађанин може да постане сваки грађанин Републике Србије који поседује валидан биометријски документ (лична карта или пасош) и има навршених 16 година живота као и страни држављанин који има привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.
еГрађанин на основу јединственог налога на Порталу еИД може да приступа свим повезаним порталима: Портал еУправа, ЛПА, еЗдравље, Мој ес Дневник, еФактура и Моја прва плата.
еГрађанин има на располагању три начина пријаве:
·         1.Корисничким именом и лозинком
·         2.Мобилном апликацијом ConsentID
·         3.Квалификованим електронским сертификатом
 
 
еГрађанину је на располагању еСандуче Портала еУправа за електронски пријем докумената као и апликација за потписивање докумената у клауду.
еГрађанин који је активирао мобилну апликацију ConsentID и квалификовани електронски сертификат у клауду може да електронски потписује документа без читача и картица. еГрађанин није везан за рачунар већ електронску управу може да користи са свог мобилног уређаја.


Представници Секретаријата за градски превоз Града Београда и тима Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) посетили Амбасаду (25. јануар 2023. године)
 
Седам представника Секретаријата за градски превоз Града Београда је у склопу трогодишњег пројекта техничке сарадње Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) усмереног на модернизацију јавног градског превоза Града Београда (PROMOD), боравило у центру у Јокохами на десетодневној обуци. Програм боравка у Јапану заокружен је посетом нашој Амбасади у Токију, где су у разговору са амб. Ковач, размењени утиске о посети и обуци у Јапану. 
 
Амб. Ковач је, и овом приликом захвалила представницима JICA представницима на континуираној посвећености и дуготрајној плодној сарадњи у реализацији многобројних пројеката, који су имплементирани уз ангажман Канцеларије JICA за Балкан. Подсетила је на остварене квалитетне резултате у повезивању и размени кроз механизам  упућивања JICA волонтера у Србију.
 
Амб. Ковач је истакла симболички значај тзв. жутих аутобуса које је Јапан обезбедио 2002. године у форми бесповратне помоћи, који су и даље у употреби као превозно средство Београђана. Констатовала је да је у тренутној ситуацији, са брзим ширењем града и порастом становништва, својеврстан изазов оптимално одржавање јавног превоза у складу са реалним потребама. Поздравивши присутне, закључила је да овакав вид обуке, уз могућност посете Јапану, обезбеђује реално сагледавање предности других система, и степен њихове примењивости у домаћим оквирима.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач одржала преавање у граду Мацудо (20. јануар 2023. године)
 
Амбасадорка Ковач је 20. јануара за грађане града Мацудо у префектури Ћиба одржала предавање у хибридном формату. Предавање на јапанском језику, које је пратило преко 100 грађана, на лицу места и онлајн, отворило је овогодишњи циклус предавања „Поглед женских амбасадора и дипломата на јапанско друштво“
               
Амбасадорка Ковач је овим поводом упознала публику са историјатом Србије, стањем културне баштине на КиМ и политици родне равноправности у нашој земљи, као и о односима пријатељства са Јапаном, који су 2022. године обележили 140 година.
                
Након предавања, у трајању од око 75 минута, које је пратила и Power Point презентација, грађани су се интересовали за геополитички положај и савремену позицију Србије у контексту евроинтеграција и улоге НАТО, за положај жена у друштву Србије и препоруке за побољшање њиховог положаја у Јапану, као и за поједине особености српске културе.
 
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на догађају посвећеном традиционалном јапанском писању калиграфије на почетку године, под називом Какизоме (15. децембар 2023. године)
 
Амбасада Србије је 15. јануара учествовала на догађају посвећеном традиционалном писању калиграфије на почетку године, под називом Какизоме, у Амбасади Босне и Херцеговине у Токију. Догађају је присуствовало петнаест ученика из различитих основних и средњих школа у Токију, са родитељима, који се усавршавају код познатог калиграфа Касена Ваде на челу школе калиграфије „Касен едукација”.
 
Амбасадор Ковач је у свом поздраву истакла значај повезивања различитих народа и земаља путем дуге јапанске традиције Какизоме. Указала је да је 140 година дуго пријатељство Србије и Јапана зачето управо разменом ручно писаних писама два суверена и изразила наду да ће се овакви облици сарадње на културном плану наставити и убудуће.
 
У наставку су ученици, као и присутни из обе амбасаде учествовали у демонстрацији калиграфије, након чега је Касен Вада представио исписивање традиционалних новогодишњих порука, као и стихова хаику песме покојне кантауторке Јадранке Стојаковић, која је након 20 година у Јапану до своје смрти 2016. живела у Републици Српској.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач одржала предавање на Универзитету Даито Бунка (20. децембар 2022. године)
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач посетила је Универзитет Даито Бунка у Токију, где је одржала предавање посвећено 140. годишњици пријатељства Србије и Јапана, говорећи о историји и културном наслеђу Србије, успостављању веза са Јапаном и развоју билатералних односа.
 
Након предавања, амбасадорка Ковач сусрела се са председником ове образовне институције Ђиром Наитом, са којим је разговарала о могућностима за успостављање сарадње са универзитетима у Србији и академској размени.
 
Универзитет  Даито Бунка, који следеће године обележава сто година постојања, основан је као висока школа за проучавање оријенталистике, a данас има око три хиљаде студената који похађају основне и постдипломске студије књижевности, економије, права, страних језика, азијских студија, пословне администрације итд.
 

Opširnije...
Амбасадорка Ковач на изложби Маријане Анђелић посвећеној српској слави (18. Децембар 2022. године)
 
Амбасадорка Александра Ковач посетила је изложбу сликарке Маријане Анђелић, под називом „Слава“ и присуствовала специјалном славском ручку, на којем су служени неки од најпознатијих специјалитета српске кухиње и српско вино.
 
Амбасадорка је у поздравном говору оценила да уметност Маријане Анђелић на јединствен начин повезује наше две земље, будући да спаја мотиве из Србије и јапанску технику сликања. Захвалила је уметници на томе што њен докторски рад – диптих слика с мотивима српског кола – изложен у нашој Амбасади, као и на томе што је осмислила идејно решење за лого којим се обележава Година пријатељства Србије и Јапана. Подсетила је на то да су М. Анђелић за све њене заслуге и дугогодишњу плодотворну сарадњу са Амбасадом, уручене две захвалнице, укључујући и у јуну ове године.
 
Уметница је у свом излагању говорила о славским обичајима и традицији и представила слике са мотивима славске трпезе.
 
Изложба је организована уз подршку Амбасаде и Асоцијације за промоцију музичке размене између Јапана и Србије, на чијем челу се налази Ецуко Цунозаки.
 

Opširnije...
Уручен Орден српске заставе другог степена Јасушију Акашију (15. децембар 2022. године)
 
На свечаној церемонији одржаној у Амбасади Републике Србије у Токију, амбасадорка Александра Ковач уручила је Јасушију Акашију Орден српске заставе другог степена, којим га је председник Републике Србије одликовао за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана.
 
Амбасадорка је истакла да Србија жели да изрази своју искрену захвалност и поштовање према преданом раду Јасушија Акашија у својству специјалног представника генералног секретара Уједињених нација Бутрос Бутрос Галија за бившу Југославију. Оценила је да је Акаши својим неуморним и вишедеценијским хуманитарним и миротворним ангажманом, као једини јапански држављанин који је два пута служио као специјални представник генералног секретара УН, задужио Јапан и међународну заједницу.
 
Подсећајући да је пре неколико дана обележен Међународни дан неутралности, амбасадорка је подвукла да је кључна улога Уједињених нација управо да обезбеди услове и изградњу платформе за мировне преговоре, као и да спроведе превентивну дипломатију. У овоме, како је рекла, видимо специјалну улогу Јасушија Акашија, који је имао тежак задатак да комуницира са зараћеним странама у Босни и Херцеговини током мандата 1994-1995. године, као и да је, обављајући дужност, остао доследан слову своје мисије и мандата УН.
 
Додала је да данас, четврт века касније, шест југословенских република као суверене државе гаје добросуседске и мирољубиве односе, тежећи да превазиђу турбулентну прошлост, нерешена питања и различите ставове, а да је овој врсти сарадње и разумевања свакако допринео и Акаши.
 
Амбасадорка је закључила да ће Јасуши Акаши, у години када обележавамо јубилеј 140 година билатералних односа између Србије и Јапана, бити упамћен као један од истакнутих Јапанаца који је допринео изградњи и продубљивању пријатељства наша два народа и државе.
 
Након церемоније уручења ордена, приређен је пријем на којем су гости имали прилику да пробају српска вина и специјалитете.
 
Химне Јапана и Србије извели су Хисако Јошикава на флаути и Шунђи Саегуса на контрабасу, а током пријема су свирали српску песму Тамо далеко, јапанску народну песму  Шушти, шушти бамбусов лист, која је препевана и на српски језик, као и специјалну композицију коју је Јошикава посветила Србији. 
 
Међу присутним гостима били су председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава, амбасадор Босне и Херцеговине Синиша Берјан, градоначелник токијске општине Минато Масаки Такеи, председник Друштва пријатељства Јапана и Србије Тадаши Нагаи, чланови руководства Друштва, бивши амбасадори Јапана у Србији и другим земљама света, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, представници академске заједнице и медија и пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Концерт поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана у Амбасади (14. децембра 2022. године)
 
У Амбасади Републике Србије у  Токију одржан је концерт поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана, у сарадњи са  Светском асоцијацијом професора клавира у Јапану и Асоцијацијом за промоцију музичке размене Јапан – Србија.
 
На концерту су наступили млади пијанисти, победници такмичења Светске асоцијације професора клавира у Јапану, који су, заједно са члановима жирија, извели и неколико дела познатих српских композитора -  Александра Вујића, Милоја Милојевића и Марка Тајчевића.
 
Амбасадорка Александра Ковач захвалила је коорганизаторима на дугогодишњој сарадњи и њиховој улози у јачању културних веза између две земље и народа.
 
Посебно је споменула председницу “WПТА Јапан”, пијанисткињу Рику Фукуду, која од своје прве посете Србији 2013. године, неуморно ради на унапређењу музичке сарадње.
 
Након концерта приређен је пријем за учеснике и публику.
 

Opširnije...
Прво предавање у циклусу „Србија у очима Јапана“ посвећено средњовековној Србији кроз визуелну уметност (12. децембар 2022. године)
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је прво у низу предавања под називом “Србија у очима Јапана”, на којима ће jапанској публици бити представљено на које све начине и у којим облицима Србија инспирише појединце у Јапану. Тема инаугурационог предавања била је „Средњовековна Србија кроз визуелну уметност“, а главне говорнице биле су историчарка уметности Саћи Шимада и манга уметнице Јо Намики и Јагумо Цуђи.
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач истакла је да овај циклус започињемо у години у којој славимо 140 година пријатељства Србије и Јапана, чије су билатералне везе успостављали и продубљивали управо појединци које су две овако удаљене културе и два посве различита идентитета узајамно опчињавали.
 
Изразила је захвалност професорки Саћи Шимади, стручњаку за средњовековну Србију, која је говорила о породичној историји лозе Немањића, представљеној на фрескама у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра ”Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска. Подвукла је значај два значајна пројекта рестаурације фресака у којима је учествовала Шимада – у споменутој Капели краља Драгутина и у цркви Вазнесења Господњег у Великом Крчимиру, а који су реализовани прошле и ове године, уз финансијску подршку Фондације Сумитомо и компаније Кинћо, на чијем челу је почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама.
 
Амбасадорка је захвалила и уметницама Јо Намики и Јагумо Цуђи на представљању симбола и инспирације коју су пронашле у српској средњовековној естетици и које су уврстиле у свој мобилни манга стрип „Флорина бела свадба“. Истакла је да је радује откриће да манга, коју воле млади и у Србији, може да буде место додира и преплитања наших култура.
 
Након презентација приређен је коктел за званице, међу којима су били почасни генерални конзул Уејама, представници Фондације Сумитомо, бројни књижевни уредници, историчари уметности, писци, илустратори, манга уметници, фотографи и поштоваоци српске културе и уметности.
 

Opširnije...
Представљање специјалних комеморативних етикета на винима Александровић поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана (9. децембар 2022. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, у сарадњи са увозником српских вина Макото Инвестментс, догађај на којем су представљене специјалне комеморативне етикете на винима познате српске винарије Александровић, израђене поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана.
 
Поздрављајући присутне, амбасадорка Александра Ковач изразила је посебну захвалност познатом јапанском уметнику Ширју Окабеу, чије слике красе етикете, агенцији Сакура Аибиђику и винарији Александровић, што су овим здруженим подухватом учинили обележавање јубилеја још незаборавнијим. 
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је кратку презентацију о Србији, док су представници компаније Макото Инвестментс представили српска вина и винске регије.
 
Током вечери служена су српска вина и специјалитети.
 
Догађају су присуствовали посланици Доњег дома Парламента Ићиро Аисава као председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија, Минору Киући, шеф Секретаријата Лиге и Мио Сугита, затим чланови председништва Друштва пријатељства Јапан-Србија, председник Јапанске асоцијације туристичких агената Тадаши Шимура, бројни представници компанија, невладиног сектора, уметници и пријатељи Амбасаде.
 

Opširnije...
Обраћање амбасадорке Ковач на пријему МИП Јапана за полазнике програма Јапанске фондације (8. децембар 2022. године)
 
На позив Министарства иностраних послова Јапана, амбасадорка Ковач се као специјални гост обратила полазницима програма учења јапанског језика за стране дипломате и државне службенике Јапанске фондације за 2022/23. 
 
Амбасадорка је говорила о свом искуству током похађања истог програма, његовом значају и доприносу Јапанске фондације у унапређењу улоге Јапана у међународној заједници и развоју односа са другим земљама. 
                
Полазнике и амбасадоре земаља учесница програма из Африке, Латинске Америке, Азије, Пацифика и Европе, поздравили су и Масаки Канаи, помоћник министра и генерални директор за културу у својству домаћина скупа, и Масајуки Сузуки, потпредседник Јапанске фондације која ове године обележава 50 година постојања. 
 
 

Opširnije...
Симпозијум о 140 година билатералних односа Србије и Јапана на Међународном универзитету Ђосаи (6. децембар 2022. године)
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, у сарадњи са Међународним универзитетом Ђосаи и Друштвом пријатељства Јапан-Србија, симпозијум у хибридном формату, посвећен 140. годишњици пријатељства две земље, на којем су представници институција и академске заједнице говорили о зачецима и историјату билатералних односа.
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач оценила је да дуго пријатељство између две веома удаљене земље и народа, без претходно забележеног контакта или посебних веза, као што је то случај са Србијом и Јапаном, представља редак пример међусобног препознавања и истрајности односа тако различитих идентитета.  Истакла је да данас, у осврту на 140 година од успостављања односа, можемо да констатујемо да је дух солидарности обележио пријатељство два народа, а да су одважност и визија појединаца продубили билатералне везе у свим сферама.
 
Говорећи о раним контактима, амб. Ковач је упознала присутне са посетом јапанског принца Србији 1894. године и забележеним утисцима. Указала је на саосећање са страдањем народа Србије и поштовање према храбрости њене војске које су исказали Јапанци као савезници у Првом светском рату. Навела је и пример емоцијама прожетог апела за помоћ становништву Србије, који је, 1915. године, упутио својим мештанима главешина села Мизутани, претече Фуђимија, града побратима Шапца, са којим су ове године прославили 40 година односа. Изразила је уверење да ће пријатељство остати обележје будућих односа две земље.
 
Модератор симпозијума био је Тошио Цунозаки, бивши амбасадор Јапана у Србији и потпредседник Друштва Јапан-Србија, а присутнима су се обратили ректор Међународног универзитета Ђосаи Кенђи Сугијабаши, бивши амбасадор Јапана у Србији и председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, професорка Рико Шиба са Међународног универзитета Ђосаи, док се путем видео везе укључила Кајоко Јамасаки, професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду.
 
Током скупа приказане су и видео поруке почасног генералног конзула Републике С